Koje su pogodnosti u državnom zatvoru? Nagrade, odmori, boravak do 5 sati sa suprugom…

U državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu provodi se klasifikacija zatvorenika u određene skupine, na osnovu kojih se može odrediti i odobriti različita vrsta i obujam pogodnosti. Za zatvorenike primjerenog ponašanja popis pogodnosti vrlo je velik.

One se mogu odrediti na osnovu Pravilnika o klasifikaciji i reklasifikaciji zatvorenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je nedavno donio Josip Grubeša, ministar pravde BiH, piše Klix.ba.

Televizija, šetnja, voće i povrće

Klasifikacija predstavlja metodu kojom se planiranje programa postupanja sa zatvorenikom određuje u individualnom slučaju, a osobnost zatvorenika proučava se s psihološkog, pedagoškog, socijalnog i sigurnosnog stanovišta.

Pravilnikom je predviđeno da postoje pripremna grupa, te A2, A1, B2, B1 i C. Pri tome, u A2 raspoređuju se zatvorenici koji predstavljaju pozitivan primjer drugima, dok su u C grupi oni s najneprimjerenijim ponašanjem. S tim u skladu su i pogodnosti.
Tako se zatvorenicima raspoređenim u A2 klasifikacijsko-stimulativnu grupu mogu odobravati korištenje vlastitog radio i TV aparata, češće primanje posjeta i paketa, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, nezaključavanje prostorija za smještaj i boravak, produžen boravak u knjižnici, dnevnom boravku, na svježem zraku (šetnja), dodjeljivanje nagrade u stvarima ili u novcu, unošenje veće količine voća i drugih prehrambenih artikala do 8 kg težine…

Za pripadnike ove grupe moguć je prijem posjeta bez nadzora u prostorijama za posjete u zavodu, prijem posjeta bez nazočnosti ostalih zatvorenika, boravak s bračnim ili izvanbračnim partnerom u posebnoj prostoriji i slično.

Neki od indikatora s kojima se određuje osobnost zatvorenika

Njima se mogu odobravati i brojne pogodnosti koje se koriste izvan kruga zavoda. Među ostalim, to su boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom do pet sati izvan prostorija Zavoda; slobodno kretanje izvan kruga zavoda u trajanju do 24 sata nakon svakih izdržanih sedam dana kazne zatvora (četiri puta u mjesecu, koje u principu treba koristiti neradnim danom).

Moguć je i slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom u mjesecu i dopust do šest dana u tijeku jedne godine izdržavanja kazne zatvora. Njima se može odobriti i slobodno kretanje izvan kruga zavoda do dva dana u tijeku jedne godine za vjerske praznike, a za svaki državni praznik slobodno kretanje izvan kruga zavoda, do jedan dan u tijeku jedne godine. Oni mogu dobiti i ukupan godišnji odmor u krugu obitelji.

Članovi skupine C ne mogu izlaziti

Njima je omogućen i prijem članova uže obitelji ili bliskog srodnika s kojim zatvorenik ima posebne odnose ili ostvaruje stalnu prepisku ili iskazuje brigu za obitelj zatvorenika ili pomaže obitelj zatvorenika, a koji pozitivno utječe na preodgoj zatvorenika, do pet sati izvan prostorija zavoda.

Kako se ide ka ozloglašenijim skupinama, ove pogodnosti su manje. Tako onima u C grupi može biti dopušteno samo da urede životni prostor osobnim stvarima, duži boravak u zajedničkim prostorijama, dodjela nagrade u stvarima ili u novcu, prijem posjeta bez nazočnosti ostalih zatvorenika, piše Klix.ba.

Zatvorenicima raspoređenima u ovu skupinu ne mogu se odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga Zavoda.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.