Koje se novčanice najviše krivotvore?

U Centralnoj banci BiH u 2020. registrirano je manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019.

U prošloj godini je, od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u CB BiH, registrirano 410 komada krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49 posto manje u odnosu na 2019., te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020., najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada). U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od jedne KM (660 komada), zatim od pet KM (66 komada), a najmanje apoen od dvije KM (tri komada).

U prošloj godini registrirano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura – 679 komada.

CB BiH redovno obavještava građane da, kod prepoznavanja krivotvorina, obrate pozornost na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni kuta pod kojim se novčanica promatra.

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizualno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Ukoliko se dogodi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu je predati tijelima ministarstava unutarnjih poslova, priopćeno je iz CB BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.