Koje će nepotrebne institucije biti ukinute u Federaciji BiH

lijen radnik posao

Vlada Federacije BiH objavila je informaciju o reorganizaciji ili spajanju određenog broja federalnih institucija te najavila ukidanje 30 suvišnih birokratskih tvorevina.

Već je obznanjeno kako će Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi, Federalni zavod za agropedologiju i Federalni zavod za poljoprivredu činiti jednu instituciju, Federalni fond za pomoć nastradalima od prirodne nesreće pridružiti se Federalnoj upravi civilne zaštite, a agencije za pasivnu podbilancu i reviziju privatizacije spojiti s Agencijom za privatizaciju.

Pozivajući se na pribavljenu dokumentaciju, Dnevni avaz piše kako slična sudbina čeka Agenciju za državnu službu FBiH i Zavodom za javnu upravu, koji se trebaju spojiti u jednu instituciju.

Ured za suradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH treba se organizirati u okviru Federalnog pravobraniteljstva, a Upravu za šumarstvo kao dio Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

O tome koje će sve institucije biti ukinute, za sada ne postoje precizne informacije, ali Vlada je stavila na papir one institucije koje bi se ubrzo mogle naći na tapetu.

To su, između ostalih, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, Agencija za nadzor osiguranja u FBiH, Povjerenstvo za koncesije, Fond za zaštitu okoliša, Centar za spolove Federacije FBiH, Ured Vlade Federacije BiH za europske integracije, Zavod za mjeriteljstvo, Federalni zavod za programiranje razvoja, Federalni zavod za geologiju, Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove.

Birokracija poručuje: Ne mogu ništa bez nas

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica prijeti u izjavi za Dnevni avaz kako ovaj sindikat, koji broji više od 7.000 članova, neće dopustiti spajanja ili ukidanje institucija preko koljena.

– Nikakvi jednostrani potezi ne dolaze u obzir. Moraju prvo sjesti s nama ovo dogovoriti. Socijalni dijalog mora se voditi. To propisuju zakoni, organizacija uprave, kolektivni ugovori. Očekujem od njih u ponedjeljak da sjednemo za sto – kazao je Kruščica.

Kaže kako nije problem provesti reforme, ali “trebaju onda donijeti programe zbrinjavanja, da bude zaštita prava radnika u svakom smislu”.

– Ako budu krenuli u jednostrane poteze, onda neće biti dobro za Federaciju – poručio je on.

(Dnevni avaz)

5 komentara

  • rastat bagru..i radnike u JP, uprave..SVE..onda dekretom smjenite sami sebe i bujrum…ako ne bude nitko u JP i nikoga u vlasti možda nam bude bolje,,gore ne može od ovoga..mada sam ja za potpuni protektorat, tj 100 visokoobrazovanih, visokomoralnih Švaba ili Japanaca nek dođu i nek upravljaju,,,s obzirom da znamo kakvi su to bi nam bilo jedino rješenje s kojim idemo naprijed (ne znamo mi to sami i gotovo, a to smo dokazali u zadnjih 20 tak godina i dokazujemo i dalje iz dana u dan)

  • Gore od ovog nama ne moze biti…a njima ne moze biti bolje od ovog.Mislim da su dostigli vrhunac,raselili su nas sad ce morati mijenjati strategiju…Vec su poceli uvoziti jeftiniju radnu snagu iz Bosne u Hercegovinu a nas su iselili,lagano ulaze turske firme na nas teritorij,daj Boze da se povijest ne ponovi.BRAVO “HRVATINE” samo nastavite.Cijelo vrijeme ste dopustali kriminal kao neka se nase firme ojacaju a danas mijenjate strategiju sad mi nismo nasi mi smo neciji tuđi sad Vam valjaju i Turci.Prodali ste svoj narod za svoj osobni interes

Komentiraj: