Knezović: Radimo vrhunski film na ponos Mostaru i Hercegovini

Zatvorena cesta prema nekadašnjoj “Staklenoj banci”, policija koja pazi na vozače, upaljena rotacijska svjetla na policijskom vozilu…, upravo je ta scena jučer zbunila brojne Mostarce koji su šaputali o nekom “crnom” događaju, pokušavajući otkriti o čemu je zapravo riječ. Ipak, oni koji su pratili medije znali su da je Mostar ovih dana postao filmski grad, zahvaljujući novom filmu u njihovom gradu – “Mrtve ribe plivaju na leđima”, prema istoimenoj knjizi bh. pisca i jednog od najboljih filmskih scenarista u regiji Josipa Mlakića, piše Večernji list BiH.

Poznati glumci

Redatelj filma je Kristijan Milić, a producenti su Maja Lasić i legendarni Slaven Knezović. Čovjek čije uloge i glumačka ostvarenja oduševljavaju, i koji Mostar, zahvaljujući Danima filma, pretvara u filmski grad, Slaven Knezović, za “Večernji list” prokomentirao je prvi dan snimanja. – Prvi dan je protekao odlično, lijepo smo započeli. Upravo ovdje u središtu Mostara. Evo, kavana “Groblje slonova” koja se tako zove u filmu, a inače je “Kavana kod Radmile”, bila je danas poprište događaja. Prvog dana napravili smo jako dobre scene i nadam se da ćemo u ovom ritmu nastaviti kroz čitav mjesec, govori nam proslavljeni glumac. U filmu uloge igraju Goran Bogdan, Dragan Despot, Marinko Prga, Velibor Topić, Asim Ugljen, Đorđe Kukljica i Slavenov brat Mario, iz grupe Zoster, kao i brojni drugi. Za film je vladalo ogromno zanimanje, a Maja i Slaven okupili su glumce iz svih kazališnih kuća u Mostaru. U filmu nema izrazite glavne uloge. Sastojat će se od 10 ili 11 cjelina, a sve se događa u sadašnjosti.

– Radi se o zbirci priča koje se događa u poratnim godinama u bh. provinciji. Bizarno samoubojstvo je uznemirilo sve građane. U filmu otvaramo više tema tako da će se naći za svakog nešto, kazao je Knezović.

Uloge u filmu

U filmu postoje 42 govorne uloge. Financijska konstrukcija filma dobrim dijelom je zatvorena zahvaljujući Hrvatskom audiovizualnom centru i to 51 posto, a Fondacija za kinematografiju Sarajevo snosi 20 posto. To će biti dovoljno za snimanje, a potom slijedi postprodukcija za koju treba naći ostatak sredstava, a Knezović vjeruje da sa zatvaranjem kompletne priče, gledajući financijski, neće biti problema. Knezović će se, osim kao producent, u filmu pojaviti i kao glumac. Ranije je priznao da film doživljava kao svoju “Na Drini ćupriju” i zato ništa nije prepuštao slučaju, a u tim je uzeo ekipu vrhunskih stručnjaka. – Malo ćemo dekomodirati građane Mostara, ali nije ni to svaki dan i nadam se razumijevanju jer će biti malo zatvaranja ulica. Uvjeren sam da radimo jedan vrhunski film koji će biti na ponos građanima Mostara, ali i čitavoj Hercegovini, zaključuje proslavljeni glumac, producent i direktor Dana filma Mostar.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.