Kladionice treba što prije uvesti u sustav PDV-a

Zastupnik SDA Amir Zukić je na jučerašnjoj sjednici Za doma Parlamenta FBIH postavio zastupnička pitanja u cilju dobivanja informacije od strane Ministarstva financija Vlade FBiH da dostavi o tome koliki je prihod kladionica od 1. siječnja 2016. godine s današnjim datumom, kolika je isplata poreza i koliko je plaćeno po Zakonu o igrama na sreću, kakva je struktura prometa kladionica na koju se plaća 5% i 300 KM paušala, te kolika je isplata pojedinačnih dobitaka u iznosu do 100 KM, ako nije oporeziva.

U priopćenju iz SDA podsjećaju da je zastupnik Zukić ranije uputio inicijativu da se kladionice uvedu u sustav PDV-a. Po ranijim doznanjima, ukupan prihod države je oko 20 milijuna maraka, a opseg poslovanja kladionica 600 milijuna. Da je toliko kruha prodano u BiH bilo bi naplaćeno oko 80 milijuna poreza.

”Neshvatljivo je što to do sada nije urađeno, posebno ako imamo u vidu da je ovo društveno štetna djelatnost i da imamo mnogo obitelji koje su unesrećene jer njihovi članovi novac troše na klađenje. Novac od PDV-a bi mogao biti usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju rađanja”, pojasnio je Zukić i dodao kako je poznato da kladionice ostvaruju enorman promet, a u proračun FBiH uplaćuju mizeran iznos.

Do zarade dolaze lako, a izuzete su od plaćanja PDV-a za razliku od drugih djelatnosti.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.