Kladionice treba što prije uvesti u sustav PDV-a

Zastupnik SDA Amir Zukić je na jučerašnjoj sjednici Za doma Parlamenta FBIH postavio zastupnička pitanja u cilju dobivanja informacije od strane Ministarstva financija Vlade FBiH da dostavi o tome koliki je prihod kladionica od 1. siječnja 2016. godine s današnjim datumom, kolika je isplata poreza i koliko je plaćeno po Zakonu o igrama na sreću, kakva je struktura prometa kladionica na koju se plaća 5% i 300 KM paušala, te kolika je isplata pojedinačnih dobitaka u iznosu do 100 KM, ako nije oporeziva.

U priopćenju iz SDA podsjećaju da je zastupnik Zukić ranije uputio inicijativu da se kladionice uvedu u sustav PDV-a. Po ranijim doznanjima, ukupan prihod države je oko 20 milijuna maraka, a opseg poslovanja kladionica 600 milijuna. Da je toliko kruha prodano u BiH bilo bi naplaćeno oko 80 milijuna poreza.

”Neshvatljivo je što to do sada nije urađeno, posebno ako imamo u vidu da je ovo društveno štetna djelatnost i da imamo mnogo obitelji koje su unesrećene jer njihovi članovi novac troše na klađenje. Novac od PDV-a bi mogao biti usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju rađanja”, pojasnio je Zukić i dodao kako je poznato da kladionice ostvaruju enorman promet, a u proračun FBiH uplaćuju mizeran iznos.

Do zarade dolaze lako, a izuzete su od plaćanja PDV-a za razliku od drugih djelatnosti.

(Fena)

4 komentara

  • sada kada su postali MULTI MILIONERI ZAJEDNO SA SVOJIM ZAŠTITNICIMA koje poniženje za ovaj jadni narod Jedan mali obrt mora imati FISKALNU KASU npr oBIČNA TRGOVINA koja da sve sebi uzme za cijelu godinu nemože osigurati pristojnu OLATU a ovi u KLADIONICI dnevno zaradi više nego ovaj za godinu i to nam je ravnopravnost zakon za sve isti TUŽNO

Komentiraj: