Kladionice ne moraju platiti 32 milijuna maraka

Županijski sud u Sarajevu osporio je odluke Porezne uprave i Ministarstva financija Federacije BiH o obvezi plaćanja poreza na dobitke te naložio vođenje prvostupanjskog postupka od Porezne uprave ističući da kladionica Derby Bet Shop iz Mostara, a analogno tome i druge kladionice, ne moraju platiti oko 30 milijuna maraka.

Propisi HB i RBiH

Večernjak je u posjedu presude Sudskog vijeća kojim je predsjedala Svjetlana Milišić-Veličkovski, na koju ne postoji mogućnost žalbe, prema kojoj Porezna uprava mora ponoviti postupak prema kladionicama budući da nisu dobro utvrđene obveze o plaćanju poreza na dobit u vremenskome razdoblju 2001. i 2002. godine kada je pogrešno obračunat iznos poreznih obveza. Na taj način je samo Bet Shop trebao zajedno sa zateznim kamatama platiti 2,6 milijuna maraka. Dvojbeno je u cijelome slučaju što u spornome vremenskom razdoblju nisu doneseni zakoni kojim se utvrđuju te obveze ili pak novodonesenim zakonom nije jasno rečeno tko i kako treba platiti porez na dobitak.

Provjere Alijanse

Zanimljivo je da su svi ovi procesi provedeni upravo u vrijeme vlasti Alijanse za promjene te da su obveze uglavnom nabačene kladionicama koje su tada bile u gotovo stopostotnom vlasništvu Hrvata. Inače, u presudi Županijskog suda u Sarajevu se navodi nekoliko vrlo bitnih činjenica koje ukazuju i na nezakonite poteze unutar Federalnog ministarstva financija u kojemu je netko zloupotrijebio službeni pečat i faksimil ministra tijekom prošle godine i pravnog vakuuma kako bi se pokušalo silom naplatiti navodne obveze. U međuvremenu je Federalno ministarstvo financija u dva navrata promijenilo svoje mišljenje, a svoj stav dao je i Ustavni sud FBiH. 
Prema navodima iz presude, prihvaćaju se navodi pravnih zastupnika kladionice Derby Bet Shop “da se obračun poreza na dobitke ukazuje kao neosnovan, ako se radi o igrama na sreću, za koje se zbog načina provođenja igara na sreću, pravilima na utvrđuje visina dobitaka, a kako se tužitelj bavi priređivanjem igara na sreću – klađenje na razne sportske rezultate, koji se u skladu s odredbama člana 5. stav 3. točka 3., posebna igra na sreću u kojoj se unaprijed ne utvrđuje fond dobitaka, porezni obveznik, u konkretnom slučaju tužitelj, nije bio obveznik obračunavanja i plaćanja poreza na dobitke od igara na sreću – klađenje, iz kojih razloga je u cijelosti osnovan prigovor tužitelja u pogledu obračuna poreza na dobitke, s obzirom na činjenicu da su inspektori retroaktivno vršili kontrolu poslovanja tužitelja…” Pri tome je sud naložio da je Porezna uprava kao prvostupanjsko tijelo morala primjenjivati zakon koji je bio blaži po tuženu stranu, a to su bili zakoni Republike BiH ili pak uredba Herceg Bosne. Sud navodi i da je različitim odlukama Porezne uprave FBiH narušena pravna sigurnost zbog promjena odluka u korist, odnosno na štetu Derby Bet Shopa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.