Kitarović i Erdogan: Zagreb i Ankara pokušat će pomoći BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin turski kolega Recep Tayyip Erdogan suglasili su se u utorak u Ankari da će pomoći BiH u pokretanju reformi koje će tu zemlju približiti Europskoj uniji (EU) te za veljaču najavili trilateralni sastanak Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini.

Erdogan i Grabar-Kitarović, koja boravi u jednodnevnom radnom posjetu Turskoj, razgovarali su i o jačanju bilateralnih gospodarskih odnosa i poticanju investicija te o migrantskoj krizi i odnosima između Turske i Europske unije.

Hrvatska i Turska će posredovati u BiH

Zahvalna sam vam zbog vašega razumijevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave djelovati kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih, koji bi trebali tu zemlju pokrenuti prema razvoju, na korist svih građana, i ubrzati njezin put prema EU-u, rekla je Grabar-Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

I da nastavimo s neophodnim političkim reformama koje će izborne zakone uskladiti sa zahtjevima Ustavnoga suda i također da budu u skladu s osiguranjem budućnosti i suživota triju naroda u BiH i da to bude jedna napredna država te da ima sigurnu kandidaturu na početku pregovora s EU-om, rekla je Grabar Kitarović, javlja Al Jazeera.

Erdogan je istaknuo da je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom.

SDP BiH: Sastanak hrvatske predsjednice i Erdogana je politička okupacija BiH

I to je na neki način unutarnja stvar BiH. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenut ćemo sastankom naših ministara vanjskih poslova, nakon toga će slijediti sastanak čelnika triju država na kojemu ćemo vidjeti koji bi se koraci mogli poduzeti, rekao je turski predsjednik.

Ministri Hrvatske, Turske i BiH sastat će se u siječnju

Dodao je da su Hrvatska i Turska samo posrednici u BiH i da je prerano komentirati koji bi mogao biti ishod.

Zato bih se suzdržao od komentara, rekao je Erdogan. Dvoje predsjednika najavilo je da će se ministri vanjskih poslova triju zemalja sastati već u siječnju, dok bi se sastanak na najvišoj razini trebao održati u veljači.

S predsjednicom Hrvatske sam naširoko razgovarao i o pitanju borbe protiv terorizma. U tom smislu, uz podršku naših prijatelja, uključujući i Hrvatsku, nastavit ćemo aktivnosti kako bi bio uništen korijen terorističke organizacije FETO na prostoru Balkana. Izražavam joj zahvalnost u tom smislu, rekao je Erdogan, javlja Al Jazeera.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.