SDP BiH: Sastanak hrvatske predsjednice i Erdogana je politička okupacija BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutarnja politikaBiH kroji u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana.

Radi se o kontinuitetu miješanja u unutarnje stvari naše zemlje, što je praksa koja je već deseteljećima poznata od strane naših prvih susjeda iz Beograda i Zagreba, a sada je evidentno da se i Istanbul pokušava uvući u te procese, navode iz SDP-a.

Kako navode iz ove stranke, očigledno je da je predsjednica Grabar-Kitarović ozbiljno shvatila floskulu da je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet Turskoj i njihovom predsjedniku. Ovim putem ih podsjećamo da BiH nije ni hrvatska, ni srpska, a ni turska pokrajina, niti je bilo kome ostavljena u amanet, već suverena država i da o njezinoj sudbini mogu odlučivati samo građani BiH.

Sastanak u Istanbulu, na kome bi se raspravljalo o unutarnjim stvarima BiH, predstavljao bi svojevrsnu političku okupaciju naše zemlje. Poraznija od toga je jedino prešutna suglasnost vlastodržaca da se o temama koje su bitne za budućnost BiH raspravlja na državničkim sijelima Zagreba, Beograda i Istanbula.

Stoga pozivamo SDA da pokaže misle li stvarno da je BiH ostavljena u amanet Erdoganu i je li im prihvatljivo da turski predsjednik u ime BiH pregovara s hrvatskom predsjednicom ili njihova priča o tome kako žele suverenu BiH služi samo za zavaravanje javnosti, govore iz SDP-a.

Ukoliko SDA i HDZ zaista misle da se domaći problemi trebaju rješavati u trećim zemljama, očigledno je da su proglasili politički bankrot svoje koalicije i svjesni su svoje nesposobnosti da sami ponude rješenja. Mi, u SDP-u BiH, smatramo da se unutarnja, ali i vanjska politika, može kreirati samo u službenim institucijama države, a ne na državničkim sijelima drugih zemalja. Pitanja, poput izmjena Izbornoga zakona BiH, mogu se riješiti samo dogovorom domaćih političkih aktera, dodaju iz ove stranke.

Dogovori, koji su postignuti izvan državnih institucija i bez predstavnika BiH u trećim zemljama, za SDP su ništavni i nikada ih neće podržati.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.