Jači imunitet uz domaći kiseli kupus – Jabuka.tv

Jači imunitet uz domaći kiseli kupus

Zimsku trpezu ne možemo zamisliti bez kiselog kupusa, a može se koristiti u svježem stanju ili kuhan, zapečen, pripremljen u različitim jelima. To je izrazito zdrava namirnica koja poboljšava imunitet ljudskog organizma tijekom zimskih dana.

Kupus je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži mnogo vitamina C, minerala (sumpor, kalcij, fosfor), razne druge tvari koje povoljno utječu na ljudski organizam. Ima malu energetsku vrijednost, u 100g kupusa ima samo 25 kalorija. Može se upotrebljavati u svježem stanju, kuhan ili ukiseljen. To je povrtna vrsta koja kiseljenjem poboljšava svoje karakteristike. U sebi ima više kalcija nego bilo koja druga biljna namirnica. Kiseli kupus pomaže kod detoksikacije tijela, čisti krv i jača krvne žile, jača organe probavnog sustava, zacjeljuje sluznicu probavnih organa, pomaže kod zatvora, čireva na želucu i crijevima.

Kako do dobrog kiselog kupusa
Priprema kiselog kupusa je vrlo jednostavna, ali postoje razni načini kiseljenja kupusa na prirodan način. Za kiseljenje kupusa potrebne su nam plastične posude – bačve različite zapremine, ovisno od naših potreba. Treba kupiti bačve koje su namijenjene za ovu svrhu, jer su izrađena od materijala čija je upotreba dozvoljena kada je u pitanju čuvanje hrane. Drugi materijali mogu ispuštati opasne i kancerogene tvari. Prije stavljanja kupusa burad dobro oprati i ocijediti.

Bačve dostupne u svim agrocentrima Sjemenarne ( 20l, 40l, 60l, 120l i 220l )

Za kiseljenje kupusa treba odabrati zdrave i čvrste glavice srednje veličine. Na glavicama i listovima glavice ne smije biti simptoma bolesti, posebno truleži, oštećenja od štetnika, fekalija od puževa. Postupak kiseljenja kupusa je jednostavan, a cijeli proces se zasniva na mliječno-kiselinskom vrenju. Kupus se može kiseliti u glavicama, kupus ribanac, u raznim mješovitim salatama, da se pune paprike ribanim kupusom.

Sve ostale informacije vezane za kiseljenje kupusa, potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)