Kiša u BiH otežava uvjete za proljetnu sjetvu

Kasni proljetna sjetva u Bosni i Hercegovini, a sve to zbog toga što je zemlja previše vlažna.

Uz to, poskupio je i sjetveni materijal. S druge strane, olakšanje poljoprivrednim proizvođačima je nešto niža cijena mineralnog gnojiva. Kada sve saberu, sjetva je ove godine ipak skuplja od 20 do 40 posto.

Mehanizacija zbog velike vlage ne može u njive. Vremenske neprilike i velike količine padavina zadale su velike probleme poljoprivrednicima. Ukoliko bi kiša stala danas, trebalo bi im nekoliko dana da počnu s proljetnom sjetvom.

Na proljetnu sjetvu čeka i Ljuban Baltić, poljoprivrednik u blizini Prijedora. Planira zasijati oko 50 hektara kukuruza. Na taj način osigurava hranu za 47 grla stoke. Već sada razmišlja o potencijalnim problemima.

Iste probleme imaju i poljoprivrednici u Bijeljini. Klima se, kažu, promijenila, a godina poprilično kasni.

Prošla su i vremena kada je sjetveni materijal bio povoljan, piše BHRT. Kvalitetnije sjeme kukuruza košta i do 450 KM. Pojeftinilo je mineralno đubrivo. Ipak, sjetva, na koju se još čeka, bit će skuplja u odnosu na prošlogodišnju.

Procjenjuju poljoprivrednici da mehanizacija ponovo u njive neće moći do sredine mjeseca. Čeka se prestanak padavina i sušenje zemlje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.