Kino “Borak” pretijesno za “Trećare” fra Dane Karačića

Knjiga “Trećari – dar neba” širokobriješkog franjevca fra Dane Karačića predstavljena je u četvrtak u prepunom širokobriješkom Kinu “Borak”.

Predstavljanje na kojemu se tražila stolica više organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a knjiga jednog od omiljenih širokobrijeških franjevaca sastoji se od 35 životopisa pripadnika Franjevačkoga svjetovnog reda, u narodu poznatijih kao trećara.

35 teških sudbina

U njoj je fra Dane Karačić prikazao 35 teških ljudskih sudbina koje su nadu i utjehu pronalazile u vjeri i u Bogu.

Pisanje ove knjige, pisanje o 35 života koje prikazuje, često me u potpunosti emotivno ispražnjavalo, rekao je fra Dane Karačić na početku obraćanja brojnoj publici koja je u Široki Brijeg došla iz raznih krajeva Hercegovine.

Fra Dane Karačić pisao je iz ljubavi prema ljudima čije je sudbine iznio

Širokobriješki franjevac istaknuo je da je iz ljubavi prema tim ljudima i prema njihovim pričama nastavio pisati i da je pišući o njima pisao povijest ovog kraja.

Pojedinačna imena u knjizi stoje za stotine sličnih sudbina i života. Ja sam se pitao kako su to sve mogli izdržati. Dobro rađa dobrim. Danas svaki dan čujemo jadikovke, da je teško, da nema posla, da nema ovoga i onoga. Oni to nisu ni zamišljali, samo su radili, preživljavali, rekao je fra Dane Karačić.

Dodao je da im je u tim tegobama pomogla vjera u Boga, snažna i nepokolebljiva vjera.

U Kinu “Borak” tražila se stolica više

Kad su momci u prošlosti išli u vojsku, najveća briga svake naše obitelji bila je da ne “izgube viru”. Hoće li “dotrat” kukuruza i kako će mu biti u vojsci – to nitko nije pitao. Samo je bilo bitno da se vjeru ne izgubi. I ta ih je vjera sačuvala, ta je vjera izrodila i ove trećarice o kojima sam pokušao nešto napisati, objasnio je pisac knjige.

Široki Brijeg sveto je mjesto

Fra Dane Karačić u zaključku je ponovio svoje uvjerenje koje često naglašava i u svojim propovijedima – da je Široki Brijeg sveto mjesto.

Ovo je sveto mjesto, posvećeno mjesto! Pred sobom imamo sve, dragi moji prijatelji, imamo mogućnost biti ljudi, imamo mogućnost biti dobri. Bog je s nama. Jer imamo dva elementa: sveto mjesto Široki Brijeg i Svetoga Franju i Nju koja je raskrilila svoj plašt i grli svoju djecu i neće nas dati. Samo ako mi sami ne pobjegnemo iz tog gnijezda koje nam je Bog dao, koje nam je savio na ovom mjestu i na ovom Brijegu, zaključio je fra Dane Karačić.

Široki je sveto mjesto i svi imamo mogućnost biti dobri i biti ljudi, naglasio je fra Dane Karačić

Mirela Lovrić u recenziji knjige izdvojila je da je ona ispisana poviješću koja se odigrala na hercegovačkom kamenjaru.

Autor detaljizira, čitatelju dočarava, perom drevnih kroničara bilježi život Hercegovine kroz vremena i živote pojedinih likova. Likovi nisu izmišljeni, oni su stvarni i u tome i jest vrijednost i veličina ove knjige. Ispisana je poviješću odigranom na ovom kamenjaru, u našim kućama, vrtlima, ovdje pored naših bunara i pojata. To su naše baba i prababe. To je hercegovačka žena, hercegovačka sudbina, povijest, hercegovački križ i ponos u jednom. Zato ova knjiga treba imati mjesto u našim obiteljima, da je pokažemo našoj djeci, da je čitamo mladima, da zahvalimo fratru što ju je napisao kako se povijest našeg zavičaja ne bi zaboravila, napisala je Mirela Lovrić u recenziji knjige.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i članovi Franjevačkoga svjetovnog reda – Frame, Mirela Lovrić, Andrija Zeljko, č. s. Zorica Jurilj, Marija Čolak. Voditeljica predstavljanja bila je Višnja Spajić.

(www.jabuka.tv)20 komentara

 • Svaka čast tome što fra Dane živi,radi i piše. Čestitke za knjigu,hvala za trud.
  Opaska samo… gnijezda se ne napuštaju,iz gnijezda nas nerijetko tjeraju. Ne radi se samo o preživjeti,već ne saviti kičmu za obično preživljavanje…pružiti primjer.
  Ne treba brkati vjeru i politiku.
  Mislite da koji odlaze ne vjeruju i ne žive i čuvaju vjeru?! Jesu često žrtvujući se poput franjevaca koji napuste dom i život posvete drugima.
  Njezin plašt je toliko velik da grli i one koji su morali poći.
  Čestitke od srca i pozdrav.
  ***

 • Svaka cast, kako vas je samo lijepo vidjeti. pogledajte razliku u dva dana u kinu borak, jedan dan skup sljama i otpada na politickom skupu, a iduci dan ovaj prelijepi skup za pravog i postenog sirokobrijeskog fratra. Cestitam

 • Naravno da će ljudi ići vani kada ovdje je teška borba za preživiti. I tamo vani je ali je bar alavija plaćeno i čovjek zna da će nešto imati steći od svoga poštenoga rada. .

  • CRKVENI Metkovic je lijep grad.. dosta njih mrzi srbe pedere i ostale nehrvate i to je dobro Zivio CRKVENI Metkovic i nek izgrade jos CRKAVA iako ih dosta ima

 • ”Široki Brijeg je sveto mjesto”. Je je, samo vi to sebi ponavljajte iz svojih skupih automobila i pozlacenih vila, a ovi nesretnici sto moraju vani ici zbog tih ”svetaca” u prvim redovima nedjeljom, s kojima se gostite i koje blagoslivate i drzite na vlasti u svim porama drustva, oni su vec prezaljeni! Malo manje patetike postovani i veliki fra Dane, molit cu, prosla su doba kad je narod bio bas toliko zatucan i neobrazovan da je pratrova rijec bila jednaka zakon!

 • Male , sitne stvari nam život čine radosnim , vedrijim i plemenitijeim.
  Fra Dane Karačič kao da je oličenje tih riječi u kojima se ocrtava i oslikava životna borba mnogih nas za današnjicu i još više sutrašnjicu koja nas počesto na našem životnom putu udaljava jedne od drugih a onda i od Boga koji nam kroz našu ljudskost iskazanu čovjekoljubljem pokušava približiti jedne drugima.
  Ima fra Dane ono nešto u sebi što (ipak) nemaju svi svećenici (neka se nitko ne nađe uvrijeđen) što ga itekako približava ljudima, vjernicima , krščanima koji u našim svećenicima traže svakidašnju potporu za svoje životne puteve.
  Fra Dane cijeli svoj život posvečuje bližnjima koje vidi i čuje na onaj ispravan, istinit način na koji je i sam njegov i naš Učitelj i Gospodin Isus Krist živio svoj zemaljski život rodivši se kao Čovjek a opet i Bog radi čovjeka i njegova spasenja..
  Svećenici su to koji znaju svoje poslanje i svećenici koji znaju odgovoriti na zahtjeve svog Gospodina koji kaže danas isto kao i nekoč davno riječima;Evo šaljem vas kao ovce medju vukove.
  Osjete to ljudi, kršćani , vjernici ,bratja i sestre u Isusu Kristu koji osjete ljudskost zagrljenu Bogom u riječima, djelima i životu Fra Dane.
  Neka mu Gospodin da snage i obilne milosti kako bi ustrajavao i dalje na onom čega se cijeli svoj svećenički život tako dostojno i ljudski uspravno držao.

 • Fra Dane voli svoj narod,također djeli bol svog naroda.Osjeti se to….Bogu hvala što nam je dao takvog fratra i neka ga Isus dragi blagoslovi i čuva….

 • Ja sam čula da izvan ovih širokobriješki hvala srednjovjekovnih zidina postoji ljubav prema čovjeku, bolesnom, siromašnom i potrebitom.Na sreću Bog naš odnosno Dobro i Ljubav su iznad ljudske osvete zloće i koristoljublja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.