Kinezi iz BiH iznijeli više od 11 milijuna eura

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH okončala je kontrole kod obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva ”Kurir”, a koju su proveli Uprava za neizravno oporezivanje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), krajem 2015. godine.

Nakon izvršenih popisa robe, kod šest obveznika čiji su vlasnici kineski državljani, otkriveno je da po knjigovodstvenoj vrijednosti postoji višak robe u iznosu 2.159.955 KM, a kod nekih manjkovi robe u iznosu od 688.552,39 KM.

Roba, za koju je utvrđeno da predstavlja višak i da obveznici za istu nisu imali nikakvu dokumentaciju o porijeklu, bila je predmet oduzimanja službenika UNO, dok će za sve utvrđene manjkove robe, u skladu sa Zakonom o PDV-u u BiH, porezni inspektori UNO obračunati i naplatiti pripadajući porez na dodanu vrijednost.

Podsjećamo, akciju kodnog naziva ”Kurir” 21. prosinca 2015. godine započeli su službenici UNO BiH i SIPA-e, po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, a uz podršku MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Posavske kžupanije, MUP-a Distrikta Brčko i MUP-a Republike Srpske. Suradnja je realiziran i s policijskim službenicima Republike Hrvatske (USKOK).

U dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji utvrđeno je da se kineska roba na tržištu BiH prodavala ”na crno”, a novac dobiven od prodaje robe pretvarao se najvećim dijelom u eure i jednim manjim dijelom u američke dolare, te se putem posrednika, državljana BiH, iznosi van carinskog područja BiH u susjednu Republiku Hrvatsku, gdje je polagan na račune jedne komercijalne banke, odakle je kasnije putem financijskih transakcija prebacivan na račune u Kini.

Na taj način je iz BiH izneseno više od 11 milijun eura i oko 50.000 američkih dolara.

Ranije je po zahtjevu Tužiteljstva BiH, Sud BiH odredio mjere zabrane za određeni broj osoba koje su bile privedena u ovoj akciji. Kao konačan epilog cijelog slučaja, očekuje se da bude podignuta i potvrđena optužnica za postojanje osnova sumnje da su počinjena kaznena djela iz oblasti neizravnih poreza, te procesuiranje istih pred nadležnim pravosudnim institucijama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.