Ilija Cvitanović izabran za v.d. predsjednika HDZ 1990

Ilija Cvitanović izabran je u Mostaru za v.d. predsjednika HDZ 1990, odlučio je Središnji odbor te stranke na izvanrednoj sjednici održanoj u subotu u Mostaru.

Cvitanović će tu dužnost obnašati do izbornog Sabora HDZ 1990 koji će se održati u svibnju ove godine, priopćeno je na konferenciji za novinare Središnjeg odbora te stranke.

Izbor je uslijedio nakon ostavke dosadašnjeg predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža, koji je tu dužnost napustio, kako su naveli u HDZ 1990, zbog zdravstvenih razloga, javlja Fena.

Cvitanović, koji je do sada obnašao dužnost glavnog tajnika u toj stranci, zahvalio je na ukazanom povjerenju kazavši kako će do izbornog Sabora HDZ 1990 raditi sve što bude u njegovoj moći i najboljoj vjeri kako bi se stranka pripremila za kvalitetan Sabor i da HDZ 1990 ne trpi niti u političkom niti u bilo kojem drugom pogledu do odražavanja samog izbornog Sabora.

Govoreći o budućem radu i ciljevima HDZ 1990, Cvitanović je kazao kako je ova stranka, u skladu sa svojim programskim dokumentima, stranačkom deklaracijom, hrvatska demokršćanska stranka, koja će se zalagati za osnovno načelo opće pravednosti za sve građane BiH, a što se tiče suradnje s novim strankama, kazao je kako su potpuno otvoreni za sve stranke sličnog svjetonazora.

Kada je u pitanju Hrvatski narodni sabor (HNS), Cvitanović je kazao kako je HDZ 1990 od prvog dana jedan od dva ili tri stupa tog istog HNS-a te kako mu je dao legitimitet zahvaljujući svom legitimitetu koji je postigao kroz izborni rezultat.

– Ne odričemo se, nismo zadovoljni stanjem, imali smo prijedloge, i nastavljamo se boriti za potpuno ravnopravan odnos unutar HNS-a i u tom pravcu HDZ 1990 neće doživjeti značajne promjene u vođenju politike – kazao je Cvitanović.

Što se tiče politike HDZ 1990 prema Bosni i Hercegovini, Cvitanović je kazao kako će se ova stranka u potpunosti zalagati za ustavne promjene i za jednakopravnost svih naroda i građana i u tom pravcu do izbornog Sabora u svibnju imat će spreman prijedlog uređenja BiH onako kako je vidi ova stranka.

– U istom pravcu imamo dogovorene sastanke s političkim partnerima od kojih očekujemo sinergiju u približavanju stavova za rješavanje tih ključnih političkih pitanja kako bi ova zemlja mogla napokon krenuti naprijed – kazao je Cvitanović.

Na novinarko pitanje je li zdravstveno stanje pravi razlog ostavke Martina Raguža, jer su pojedini mediji pisali kako su zahtjevi za njegovom smjenom dolazili iz ogranka stranke u Zapadnohercegovačkoj županiji, Cvitanović je odgovorio da je prema njegovim saznanjima, jedini razlog ostavke Raguža njegova bolest, a što je “konstatirao i predsjednik Središnjeg odbora HDZ 1990 dr. Rimac, tako da tu nema prostora za špekulacije”.

– HDZ 1990 je vjerojatno najdemokratičnija stranka u Bosni i Hercegovini i na svim stranačkim tijelima se može raspravljati o svim temama. Istina, zapadnohercegovački Županijski odbor HDZ 1990 je raspravljao o situaciji u stranci, problemima i odlukama koje su nekada u stranci donesene, i potpuno je legitimno donio neke zaključke, ali to nije razlog ostavke Martina Raguža – kazao je Cvitanović.

Što se tiče trenutnog statusa Martina Raguža nakon ostavke na mjesto predsjednika stranke, Cvitanović je kazao kakao je Raguž zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te kako je po Statutu član Predsjedništva, tako da on ostaje dijelom HDZ 1990 u onom kapacitetu kojeg mu zdravlje bude dopuštalo.

Predsjednik Središnjeg odbora HDZ 1990 Nediljko Rimac na konferenciji je kazao kako je ova, prva izvanredna sjednica Središnjeg odbora, održana jer se dosadašnji predsjednik stranke Martin Raguž nalazi na liječenju u Zagrebu te kao mu njegovo zdravstveno stanje ne omogućava daljnje obnašanje dužnosti predsjednika stranke.

Po njegovim riječima, Raguž se nalazio na liječenju u Fojnici, ali ono nije dalo odgovarajuće rezultate, te će se morati obaviti operativni zahvat, “budući da se radi o vratnoj kralježnici koja sa sobom nosi određene rizike te mu njegova borba oko zdravstvenog stanja ne dozvoljava dodatne napore oko vođenja stranke”. – Stoga smo mi, pismenu ostavku koju je Raguž poslao, na sjednici usvojili – kazao je Rimac.

Dosadašnji predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž u svojoj pismenoj ostavci zahvalio je svim stranačkim tijelima na razumijevanju iskazanom kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje, te se iz osjećaja odgovornosti, budući da nije u mogućnosti punim kapacitetom obnašati funkciju predsjednika stranke, odlučio se dati ostavku, što su stranačka tijela i prihvatila.

Raguž je zahvalio na dosadašnjem povjerenju, kazavši kako će, sukladno svojim mogućnostima, do daljnjeg, pomagati u radu stranke, prenijeli su za Fenu dio pisma iz HDZ 1990.

Za novog glavnog tajnika HDZ 1990 na sjednici Središnjeg odbora izabran je Ivica Gašpar koji je zahvalio na ukazanom povjerenju i jednoglasnoj potpori na ovoj, kako je kazao, odgovornoj i časnoj dužnosti.

– Prioritet Glavnog tajništva će biti operativan rad, rad na daljnjem ustrojavanju stranačke infrastrukture, počev od najnižih teritorijalnih organaka do općinskih, odnosno županijskih organizacija – kazao je Gašpar, izrazivši nadu kako će na vrijeme i na kvalitetan način sve to uspjeti posložiti kako bi u svibnju imali kvalitetno pripremljen izborni Sabor.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.