Kineski bolid brži je i od Rimca, a cijena bi vas mogla iznenaditi

Iz Kine, zemlje s apsolutno najvećim brojem proizvođača električnih automobila, dolazi nam još jedan itekako zanimljiv proizvod.

Ime mu je Othello, a performansama zasjenjuje sve do sad viđeno iz Kine i šire. Predstavlja ga kompanija Farnova Automotive, a radi se o hipersportskom električnom bolidu.

Bolji poznavatelji kineske autoindustrije sjetit će se sportskog Qianta K50. E upravo njegovu osnovu koristi Othello, ali sve ostalo je neka nova priča.

Othello pokreću dva, a ne četiri elektromotora, dok je maksimalna snaga 1835 KS uz nevjerojatnih 12.000 Nm okretnog momenta. Na 100 km/h je za jednako nevjerojatnih 1.9 sekundi, dok je maksimalna brzina 420 km/h. Pridodamo li informaciju da 300 km/h postiže za 8.5 sekundi, jasno je da je ovaj bolid u svim mjerljivim performansama bolji i od Nevere.

Othello

Podsjetimo, Rimčeva uzdanica Nevera je na papiru jača (1914 KS) i ima koncept s četiri elektromotora, ali 100 km/h ima za 1.97 sekundi, 300 km/h za 9.3 sekunde, a posustaje na 412 km/h.

Međutim, ono što iznenađuje je doseg. Iako već Nevera sa 120 kWh baterijom i dosegom od 550 km zvuči više no optimistično, Othello s baterijom švedskog Northvolta od 75 kWh navodno nudi doseg od čak 600 km. Dio zasluga definitivno ide na račun aerodinamike, ali i ukupne mase koja je tek 1350 kg. Nevera teži čak 2150 kg.

Proizvodnja kreće iduće godine, a plan je proizvesti ukupno 200 primjeraka. Poznata je i cijena, a to je 1.86 milijuna CNY, odnosno isto toliko kuna. Stavimo li u odnos cijenu s nekim drugim modelima, svakako se može reći da se radi o više nego povoljnoj ponudi, prenosi Index.

Farnova ovdje ne staje. Već su objavili kako će proizvesti električni autobus koji je dizajnirao bivši dizajner Lamborghinija, a u najavi su i limuzina i SUV model.

(www.jabuka.tv | Foto: Farnova Automotive)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.