Kina upozorila prosvjednike u Hong Kongu da se “ne igraju s vatrom”

Prosvjednici u Hong Kongu “ne smiju se igrati s vatrom” i pogrešno shvaćati suzdržavanje Pekinga kao njegovu slabost, priopćile su u utorak kineske vlasti, u dosad najoštrijem upozorenju “kriminalcima” koji stoje iza prosvjedi u gradu i koje su obećale privesti pravdi.

Hong Kong prolazi kroz višetjedne povremeno nasilne prosvjede koji su započeli s protivljenjem sada ukinutom zakonu o izručenju, kojim se omogućuje suđenje osumnjičenima pred kineskim sudovima.

Prosvjedi su se, međutim, pretvorili u šire demonstracije protiv vlade azijskog financijskog središta, potaknute strahom mještana od dodatnog slabljenja njihovih sloboda pod sve jačom kontrolom Komunističke partije u Pekingu.

Želimo upozoriti sve kriminalce: ne procjenjujte situaciju pogrešno i ne tumačite našu suzdržanost kao slabost, navodi Ured kineske vlade za Hong i Makau u dokumentu objavljenom na brifingu za novinare u Pekingu.

Manja grupa nasilnih radikala na čelu je protesta, dok su neki dobronamjerni građani navedeni na pogrešan put i prinuđeni da im se pridruže, navodi se u dokumentu pripisanom dvojici službenika, Yang Guangu i Xu Luyingu.

U dokumentu se tvrdi da su antikineske snage “planeri iza scene” koji “otvoreno i drsko” podržavaju prosvjednike, prenosi Reuters.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.