Kina i SAD idu prema pomirbi: “Nema novih carina, američke tvrtke će moći raditi s Huaweijem”

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u Osaki kako neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini “barem za sada”, s obzirom na to da obje strane nastavljaju s pregovorima te je potvrdio da će američke tvrtke nastaviti opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija.

Po Trumpovim riječima, pregovori će se nastaviti “tamo gdje smo stali”, nakon što je došlo do njihova prekida ranije tijekom godine.

Također je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trump je kazao kako će američkim tvrtkama biti dopušteno opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

Šaljemo i prodajemo Huaweiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne proizvode koje oni izrađuju i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode, rekao je američki predsjednik.

Ukinut ćemo carine, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode, kazao je Trump potvrdivši kako se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz, dok će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zajednički interesi Kine i SAD-a veći su od naših razlika, kazao je jedan kineski diplomat u subotu, nakon razgovora predsjednika dviju zemalja na marginama sastanka G20 u Osaki.

Kina i SAD se nadaju da svijet može ostvariti stabilan rast, kazao je novinarima Wang Xiaolong, posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova na skupu G20 i glavni direktor Odjela za međunarodne gospodarske odnose.

Primirje koje su danas postigle dvije najveće ekonomije svijeta donijelo je olakšanje svjetskim čelnicima okupljenim u Osaki, s obzirom na to da je godina dana trgovinskog rata uzrokovala ogromne troškove tvrtkama koje se mjere u milijardama dolara, srezala globalnu proizvodnju i opskrbu te zabrinula financijska tržišta.

Ponovno otvaranje trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine

Izjave Trumpa su i kineskog izaslanika uslijedile su nakon susreta američkog predsjednika i kineskog kolege Xi Jinpinga na marginama summita G 20 u Osaki na kojem su se složili oko ponovnog pokretanja trgovinskih pregovora između dvije najjače ekonomije svijeta.

Kako prenose svjetske agencije pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua, dvije su se zemlje također složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti “na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja”.

Američki predsjednik ocijenio je u danas sastanak sa svojim kineskim kolegom “odličnim”.

Imali smo jako dobar sastanak s predsjednikom Xijem, rekao bih odličan, izjavio je Trump na marginama sastanka na vrhu zemalja G20, najrazvijenijih zemalja svijeta.

Trump je također rekao da se s Kinom “pregovori nastavljaju”, a da će više detalja o sastanku s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dati na tiskovnoj konferenciji tijekom dana.

Uoči samih razgovora američki predsjednik je izjavio kako je spreman na “povijesni” trgovinski sporazum s Kinom.

Bit će to od povijesnog značaja ako budemo mogli doći do trgovinskog sporazuma. Potpuno smo otvoreni za to, rekao je Trump.

Kineski predsjednik inzistirao je pak uoči razgovora na činjenici kako je “dijalog” puno poželjniji nego “sukobljavanja”.

Tijekom četrdeset godina jako su se velike promjene dogodile u međunarodnoj situaciji kao i u kinesko-američkim odnosima, no glavne činjenice ostale su nepromijenjene. Kina i Sjedinjene Države obje su profitirale od suradnje i gubile u sukobljavanju. Suradnja i dijalog bolje su od trvenja i sukobljavanja, kazao je kineski predsjednik dodavši kako je “spreman danas razmijeniti stajališta o fundamentalnim pitanjima koja se tiču razvijanja kinesko-američkih odnosa, postavljanja pravca razvoja tih odnosa u nadolazećem razdoblju i unapređivanja tih odnosa utemeljenih na suradnji i stabilnosti”

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.