Kickboksač Semir Delić suspendiran na 4 godine zbog dopinga

Bosanskohercegovačkom kickboksaču Semiru Deliću izrečena je kazna zabrane natjecanja u trajanju od 4 godine.

Delić je testiran prilikom doping kontrole van natjecanja 13.04.2017. i tom prilikom je u njegovom uzorku urina utvrđeno prisustvo zabranjene supstance metenolone, i njenog metabolita 1-methylen-5α-androstan-3α-ol-17-one, koji pripadaju klasi „S1.1a Egzogeni anabolički androgeni steroidi“.

Kazna teče od dana obavljanja doping kontrole i Delić će se moći vratiti natjecanju 14.04.2021.

Supstanca metenolone je vrlo popularna među sportašima i često se zloupotrebljava, sama ili u kombinaciji s drugim steroidima. Ne utječe znatno na povećanje mišićne mase, ali pokazuje efekt u smislu poboljšanja definicije mišića.

Koristi se oralno ili u obliku injekcija, i kao depo preparat. Spada u anabolike dugog dejstva, s umjerenim anaboličkim efektima i vrlo slabim androgenim efektima (najslabijim u odnosu na sve druge steroide).

Međutim, rizici po zdravlje su brojni, kao što su: ometanje regularne endogene produkcije testosterona i gonadotropina, zbog čega dolazi do hormonalnog disbalansa i pojave ginekomastije; abnormalan rast ili razvoj kolagenih vlakana što rezultira smanjenjem ukupne snage tetiva; povećavanje agresivnosti; pojava depresije i pojave psihotičnih karakteristika; pojava akni vulgaris, pojačavanje dlakavosti; kardiovaskularni rizici; utjecaj na promjene nivoa holesterola, imunološke funkcije, reproduktivni i urogenitalni sistem, te na jetru, priopćeno je iz Agencije za Antidoping kontrolu BiH


(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.