KickassTorrents domene zaplijenjene nakon što je navodni vlasnik uhićen

Tridesetogodišnji Ukrajinac Artem Vaulin uhićen je u Poljskoj. Američko pravosuđe optužilo ga je za vođenje poznate torrent stranice KickassTorrent (KAT). On će vjerojatno biti izručen SAD-u, gdje će se morati suočiti s optužbama za pranje novca i ilegalnu distribuciju sadržaja.

KAT je posljednjih godina jedna od najpopularnijih stranica za skidanje filmova, serija, glazbe i ostalog sadržaja. Mjesečno ima oko 50 milijuna jedinstvenih mjesečnih posjetitelja, čime je postao bolji i od poznatog The Pirate Baya. Procijenjeno je kako se radi o 69. najposjećenijoj stranici na internetu, piše TorrentFreak.

Vaulin je stalno mijenjao domene i servere KAT-a premještao u druge zemlje, no ipak je uhvaćen. To pokazuje kako cyber kriminalci mogu bježati, no ne i sakriti se od pravde, komentiralo je američko ministarstvo pravosuđa.

Putem KickassTorrentsa od 2008. distribuiran je sadržaj u vrijednosti od čak milijardu dolara, čime je napravljena velika šteta filmskim studijima i diskografima, a osim uhićenja navodnog vlasnika ove stranice, Amerikanci traže i zapljenu servera i domena povezanih s ovom stranicom.

Domene KickassTorrentsa poput kickasstorrents.com, kickass.to, kat.cr i druge trenutno nisu dostupne, što potvrđuju i podaci sa stranice koja prati status KAT-a.

Istražitelji su Vaulina otkrili tako što su se pokušali oglašavati na KAT-u, čime su došli do bankovnog računa povezanog sa stranicom. U hvatanju Vaulina pomogao je i Apple, tako što je istražiteljima pružila informacije o Vaulinu, koji je istu adresu koristio za obavljanje transakcija putem iTunesa i za prijavu na službenu stranicu KickassTorrentsa na Facebooku.

Komentiraj: