Kazna od 345 milijuna eura za TikTok zbog podataka djeci

Irski regulatori kaznili su TikTok sa 345 milijuna eura zbog kršenja privatnosti djece.

Pritužba se ticala načina na koji je aplikacija za društvene medije postupala s podacima o djeci u 2020. – posebice oko provjere dobi i postavki privatnosti.

To je dosad najveća kazna koju je TikTok dobio od regulatora.

Glasnogovornik tvrtke za društvene medije rekao je da se s dužnim poštovanjem ne slaže s odlukom, posebice s visinom izrečene novčane kazne.

Kritike su usmjerene na značajke i postavke koje su bile na snazi prije tri godine, a koje smo promijenili mnogo prije nego što je istraga uopće počela, kao što je postavljanje svih računa mlađih od 16 godina na privatne prema zadanim postavkama, izjavili su.

Kaznu je izdala irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) prema zakonu o privatnosti Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

GDPR postavlja pravila kojih se tvrtke moraju pridržavati prilikom rukovanja podacima. DPC je otkrio da TikTok nije bio dovoljno transparentan s djecom u vezi sa svojim postavkama privatnosti te je postavio pitanja o tome kako se njihovi podaci obrađuju.

Profesorica Sonia Livingstone, koja istražuje dječja digitalna prava i iskustva na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti, pozdravila je odluku DPC-a.

Djeca žele sudjelovati u digitalnom svijetu bez da budu iskorištavana ili manipulirana. A to znači da platforme moraju objasniti kako se postupa s njihovim podacima i, što je najvažnije, postupati pošteno s njihovim podacima, budući da je privatnost pravo djeteta, rekla je za BBC Vijesti.

U tijeku je još uvijek istraga o tome je li TikTok ilegalno prenio podatke iz EU-a u Kinu. TikTok je u vlasništvu pekinške tvrtke ByteDance, navodi geek.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.