Kava najskuplja u Sarajevu i Mostaru

U Bosni i Hercegovini kava se smatra tradicionalnom pićem koje je neizbježno kako u domaćinstvima tako i u kafićima. Uz kavu se rješavaju mnogi životni, ali i poslovni problemi, ali uz ovaj topli napitak se opušta, slavi i raspravlja. Kava je neodvojivi dio svakodnevnice Bosanaca i Hercegovaca, piše N1.

U gradovima naše države nije neobična stvar vidjeti dvorišta, kafiće, restorane pune ljudi u “pola radnog vremena” kako ispijaju kave, razgovaraju, smiju se, a ima i onih koji iz užitka sjede same. Jer užitak je ono što je tijesno vezano uz lagano ispijanje omiljenog napitka. No, ovaj užitak u nekim gradovima BiH i nije tako jeftin.

U centru Sarajeva, primjerice radi, za šoljicu crnog napitka morat ćete izdvojiti između 3 i 5 KM, a takav je slučaj i s ekskluzivnijim hotelima u glavnom gradu BiH gdje nije neobična situacija da se cijene hrane, pa i napitaka povećavaju.

Ako idete dalje od centra Sarajeva, prema Grbavici, obični crni espresso ćete platiti od 1,5 do 2 KM. U naseljima Dolac Malta, Čengić Vila i Otoka ćete platiti 1,5 KM, a u naseljima do Ilidže cijena je većinom od 1 do 1,5 KM. Tuzla, Travnik, Goražde drži cijenu od 1, u Zenici je do 1,5 KM, a u Travniku još uvijek možete naći pojedine kafiće u kojima iznosi i manje od 1 KM.

U Fojnici je kava u većem dijelu grada 1 KM, ali je možete naći i za 0,5. Cijena kave u Banja Luci varira – od 1.5 do 3 marke. Također, u Gornjem Vakufu je bila 1 marka, a do prije nekoliko mjeseci, cijena je iznosila 0,70.

Na sjeveru BiH, u Odžaku, cijena običnog espressa je 1 KM, dok ćete za onu s mlijekom izdvojiti 1,5. Kada je u pitanju jug zemlje, u Trebinju se kreće od 1,5 do 2 KM, dok je Mostar u rangu s glavnim gradom BiH, gdje ćete za običnu kavu izdvojiti od 1,5 do 3,5 KM, koliko iznosi u restoranima u blizini Starog mosta.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Unda nisu bili u Grudin. Nomadnje iša u Kave na kavu i onu prdušu mi naplati 2 marke i dvi ipo neku uvoznu vodu. Malo mu para hehe i triba ga prozvat i neić tamo

    • u sirokm japrak 16 km,tripice 14,5,gulas 20,biza 15,mali cevapi 26,veliki 49,prasa 17,leso teletina 35,janjetina 53,ustipak po komadu 14 ,10 gr. sira 55,prsuta 74,..

      • Mate, brojke i slova nisu za tebe. Drži se lopate. Koristi produžni kabel za mišalicu, pritisni ON i ona će vrtit nemoraš ti. Ti samo ubacuj šta ti reknu. Ne pišaj blizu mišalice more te trenit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.