Katolika manje za 15.494: Biskupi konferenciju započeli zabrinjavajućim brojkama

Radni dio 69. redovitoga zasjedanja Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine započeo je u utorak u prostorijama Biskupskoga ordinarijata u Mostaru pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskoga kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

U prvom dijelu zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, kojega je u ime svih pozdravio kardinal Puljić, a riječi dobrodošlice uputio je i domaćin mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, javila je KTA.

Kardinal Puljić tijekom svoga obraćanja iznio je crkvene statističke podatke prema kojima je na kraju 2016. u Bosni i Hercegovini smanjen broj katolika za 15.494 u odnosu na 2015. godinu.

Napomenuo je kako ih taj podatak ne može ostaviti indiferentnim i da ih ne bi smjelo obeshrabriti nego u njima probuditi dodatne snage da kao Crkva budu istinska potpora i ohrabrenje svim članovima svojih biskupijskih zajednica koji ostaju u domovini.

Podsjetivši da na zasjedanju u Mostaru redovito razmatraju i aktualnu društveno-političku stvarnost u kojoj djeluje krajevna Crkva u BiH, ukazao je na potrebu dijaloga kada je riječ o unutarnjem uređenje Bosne i Hercegovine, vodeći posebno računa o najslabijima.

Pozdrav u ime svih članova Hrvatske biskupske konferencije i njezinoga predsjednika mons. Želimira Puljića uputio je mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, poželjevši “puno proljetne vedrine, puno lijepoga rasta, koji je svojstven godišnjem dobu u koje smo ušli”.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostaloga, saslušati izvješća o radu svih Vijeća i Komisija Biskupske konferencije tijekom 2016. godine, a bit će upoznati i s radom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH kao i s djelovanjem Tajništva i Katoličke tiskovne agencije BK BiH. Razmotrit će i aktualno stanje u Bosni i Hercegovini, prenosi Bljesak.info.

U prostorijama Biskupskoga ordinarijata u Mostaru, u srijedu, 22. ožujka, u 12 sati održat će se konferencija za novinare na kojoj će o zasjedanju govoriti kardinal Puljić i biskup Perić.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.