Katolici slave blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe (Uznesenje Blažene Djevice Marije) koji se slavi 15. kolovoza je jedan od najvećih blagdana katoličke crkve. Velika Gospa posebno se svečano obilježava u hrvatskom puku diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vjernici se u mnogim župama pripremaju za ovaj blagdan kroz svete mise koje se u narodu zovu devetnice.

U Hrvatskoj su najpoznatija svetišta Marija Bistrica i Sinj koja svake godine privuku tisuće i tisuće vjernika na hodočašće. U Hercegovini se također slavi u mnogim župama a najpoznatije je svetište n a Širokom Brijegu te Posušju. Naravno treba spomenuti i Međugorje koje također privlači veliki broj hodočasnika.

Tradicionalno se održavaju procesije te mise uočnice večer prije blagdana. Tako je bilo i ove godine u Širokom Brijegu gdje je održana procesija kroz grad prema crkvi na Brijegu u kojoj je sudjelovalo više tisuća vjernika. Svetu misu na uočnicu je uz koncelebraciju više svećenika predvodio prof. dr. fra Ivan Dugandžić s Čitluka. Tema njegovog propovijedanja bila je ‘S Marijom velikim znakom za sve nas’. Iako je tijekom mise na otvorenom prijetilo nevrijeme, prostor pred crkvom je bio ispunjen vjernicima a kiša je tek s nekoliko kapi iz crnih oblaka brzo poodmakla dalje od Širokog Brijega.

(ABCportal.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.