Katolici danas obilježavaju blagdan Svih svetih

Prvi i 2. studenoga obilježava se blagdan  Svih svetih i Dušni dan, tijekom kojih se vjernici sjećaju svojih pokojnih. Dušni dan je nastavak blagdana Svih svetih. Prvi tragovi Svih svetih zabilježeni su u 4. stoljeću u Antiohiji. Kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom „Samhain“ koji je označavao Novu godinu, papa Grgur III. premjestio je ovaj blagdan na 1. studenog.

Kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom „Samhain“ koji je označavao Novu godinu, papa Grgur III. premjestio je ovaj blagdan na 1. studenog. Na ovaj datum je i godišnjica posvete kapele u bazilici sv. Petra.

U prošlosti je Crkva tijekom mise imenima spominjala sve mučenike. Međutim, s godina se broj mučenika povećavao, bilo ih nemoguće sve spomenuti, pa ih je Crkva razvrstala u kalendar, slaveći ih određenog datuma.

U kategoriju Svih svetih ne spadaju samo osobe koje su službeno proglašene svetim, već i svi oni poznati i nepoznati, često i zaboravljeni, koji su tijekom života širili ljubav prema Bogu i bližnjemu te svi oni zaboravljeni, koji su svjesno obavljali svoje dužnosti i svakodnevni posao, i oni kojim je život bio protkan mučeništvom, ponižavanjem i nepravdom.

Smisao ovog blagdana i posjećivanje grobova je sjećanje i zahvala našim pokojnicima. Sjećanje kroz molitvu na drage ljude koji nisu s nama predstavlja neraskidivu vezu između živih i mrtvih. Kršćanstvo nas uči da smrt nije kraj već prijelaz u novi život.

(pogled.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.