Katarski investitori žele ulagati u BiH

”Nastupajuća posjeta Nj.v. šeika Thamima Bin Hamada Al-Thanija, emira Države Katar, ostavit će veliki pozitivan trag za dolazak velikih katarskih investicija u Bosni i Hercegovini”, kazao je u intervjuu za Fenu veleposlanik Države Katar u BiH Rashid Mubarak Al-Kawari.

Al-Kawari je podsjetio da je Veleposlanstvo Katara otvorena u Sarajevu 2007. godine, čime je pokrenuta nova faza u odnosima između dvije zemlje. Politički odnosi su vrlo dobri i u stalnom usponu što je dobra osnova za unapređenje odnosa i u mnogim drugim oblastima, kao što su ekonomija, turizam, tehnička saradnja.

Veleposlanik kaže da je Država Katar imala veliku ulogu u pružanju političke potpore i podržavanjem BiH u svim međunarodnim organizacijama i konferencijama za vrijeme rata i postratnog razdoblja.

Država Katar je bila aktivna na međunarodnim konferencijama za obnovu BiH, gdje je dala svoj financijski doprinos, a također, dodao je veleposlanik, sudjeluje i u financiranju Ureda visokog predstavnika (OHR). Osim toga, Nj.v. šeik emir otac Države Katar je posjetio BiH 1998. godine, prije otvaranja Veleposlanstva u Sarajevu, što je također dokaz čvrstih odnosa dviju zemalja.

Nakon otvaranja Veleposlanstva 2007. godine, naglasio je Al-Kawari, radili su na aktiviranju ekonomskih i kulturnih odnosa putem potpisivanja većeg broja bilateralnih sporazuma.

Ekonomski odnosi dviju zemalja

”Ali ispred nas postoje još prepreke u jačanju trgovinskih odnosa i investicija zbog kompliciranosti zakonodavnih regulativa i nepostojanja jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. Stoga se nadamo da će BiH ubrzati proces reformi da bi omogućila katarskim investitorima da dođu u BiH i da investiraju u raznim oblastima”, istakao je.

Iako je u proteklom razdoblju potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, poput Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o zaštiti i promociji investicija te zahvaljujući bezviznom režimu povećan broj turističkih i poslovnih posjeta iz Katara, Al-Kawari kaže da može i bolje.

”Istina da ekonomski odnosi dviju zemalja nisu dostigli nivo političkih odnosa iz razloga koje sam već spomenuo i zbog glomazne administracije i različitih zakona unutar BiH koji pokolebaju gospodarstvenike koji strahuju da ulaze na tržište koje nije sigurno, jer kapital je kukavica koji traži uvijek stabilnost i garancije”, tvrdi Al-Kawari.

Bezvizni režim koji omogućava građanima Države Katar slobodan ulazak u BiH ima pozitivne rezultate po dolazak katarskih turista i gospodarstvenika  koji traže prilike za investicije i to je rezultiralo da više katarskih državljana osnuju trgovačke tvrtke u BiH.

Naglašava da je to začeće jake ekonomske suradnje bez obzira na njen dosadašnji skromni učinak, ”ali zato očekujemo rast u budućnosti jer radimo na jačanju ekonomskih i trgovinskih veza između dvije zemlje”.

Suradnja na području građevine

S obzirom na to da postoji velika zainteresiranost za sudjelovanje građevinskih kompanija iz BiH na poslovima izgradnje velikih infrastrukturalnih objekata u Kataru, na pitanje hoće li im Država Katar dati šansu, Al-Kawari kaže da je BiH poznata po kvalificiranoj radnoj snazi i imala je vodeće tvrtke oblasti građevinarstva.

” Znamo da je sudjelovala u izgradnji ogromnih projekata u zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike kao što su Irak i Libija, ali, nažalost, rat u BiH prouzrokovao je gubljenje udjela u vanjskom tržištu ovih firmi. Veliko iskustvo je prisutno, bez obzira na teške trenutke koje ove tvrtke proživljavaju zbog ogromne konkurencije na svjetskom tržištu”, kaže veleposlanik.

Država Katar je otvorena zemlja, pojašnjava, i vodeće međunarodne kompanije se natječu da dobiju velike projekte u Kataru pa stoga ne vjeruje da postoje prepreke koje sprečavaju bh. tvrtke da sudjeluju na međunarodnim natječajima u Državi Katar i da dobiju poslove ako ispune potrebne uvjete.

”Još jednom želim da spomenem da je vaša lijepa zemlja bogata prirodnim resursima i velikim brojem obrazovanog kadra koji posjeduje ogromno iskustvo i to je ono što čini budućnost BiH svjetlijom pod uslovom da riješite sve političke probleme koji sprečavaju napredak i procvat ekonomije i ostalih segmenata života”, istakao je veleposlanik Al-Kawari.

Ulaganje u medicinu i obrazovanje

Trenutno se radi na usaglašavanju memoranduma o razumijevanju u oblasti visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja, a kojim će se regulirati suradnja dviju zemalja u svim oblastima obrazovanja i znanosti te zajedničkim projektima za razvijanje sektora nastavnog programa u BiH i Kataru. Ovim će također biti regulirana saradnja između škola, razmjena iskustava u oblasti obrazovanja i suradnja u oblasti visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja, te razmjena profesora i stručnjaka.

Na pitanje kakve su mogućnosti da Država Katar i BiH uspostave suradnju u oblasti zdravstva, s obzirom na to da bogata društva poput Katara imaju više mogućnosti za razvoj znanosti, tehnike i tehnologije, veleposlanik Al-Kawari je kazao da je znanost, a naročito oblast medicine na vrlo naprednom nivou u Državi Katar i to zbog saradnje i razmjene iskustava katarskih sveučilišta sa sveučilištima u svijetu, ali i velikog broja međunarodnih stručnjaka u oblasti medicine koji rade u Kataru.

”Mi znamo da BiH ima medicinski kadar bogatog iskustva, dio njih radi u zemljama EU, naročito u Njemačkoj, ali postoji određeni broj liječnika i srednjeg medicinskog kadra koji također radi u Državi Katar”, ističe veleposlanik.

Radi se na reguliranju dolaska medicinskog kadra u Katar putem potpisivanja memoranduma o razumijevanju u oblasti zdravstva i proizvodnji lijekova i zapošljavanja. Nacrt ovog memoranduma je upućen bh. institucijama radi razmatranja i davanja sugestija, te harmoniziranja s katarskom stranom prije potpisivanja.

”Smatram da će ovaj memorandum koristiti naročito bh. medicinskom kadru, jer će mu omogućiti korištenje ogromnih mogućnosti u toj oblasti koje Država Katar posjeduje ”, istakao je veleposlanik Države Katar u BiH Rashid Mubarak Al-Kawari u intervjuu za Fenu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.