Katalonski predsjednik predao se policiji, prijeti mu 30 godina zavora

Carles Puigdemont se, zajedno s još nekoliko suradnika, predao belgijskoj policiji, javlja BBC.

Jučer je katalonski čelnik Carles Puigdemont rekao da je spreman “u potpunosti surađivati” s belgijskim vlastima nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog za njega i četvero bivših katalonskih ministara koji se trenutačno nalaze u Belgiji.

“Spremni smo u potpunosti surađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog“, napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu.

Pozivao je na formiranje ujedinjene političke fronte za izbore 21. prosinca kako bi se nastavila borba za neovisnost te autonomne pokrajine od Španjolske te se suprotstavilo pritvaranju bivših članova regionalne vlade.

Belgijski sudac može prihvatiti ili odbaciti zahtjev za izručenjem

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio taj nalog koji je poslan u petak navečer. Ured nije otkrio kada će vlasti pritvoriti petero čelnika, istaknuvši pritom da će jednom kad to bude učinjeno istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju.

“Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima”, stoji u priopćenju.

Pobuna i neposluh

Puigdemontu i njegovim suradnicima na teret se stavlja pobuna, neposluh i korištenje javnoga novca za provedbu nezakonitoga referenduma.

Sudac je odbio raniji zahtjev bivšega katalonskoga čelnika da svjedoči putem videoveze iz Belgije. Europski uhidbeni nalog poslan je belgijskom saveznom tužiteljstvu jer se odbjegli “vjerojatno tamo nalaze”, pojasnio je sud.

Ali sudac je istovremeno objavio i nacionalnu i međunarodnu tjeralicu koje su poslane španjolskoj civilnoj gardi i Interpolu. Europska komisija ranije je u petak objavila da ne želi komentirati izdavanje uhidbenoga naloga za smijenjenim katalonskim čelnikom, ističući da je to pravosudno pitanje u koje se ona ne može miješati.

Uhićeni ministri

Devet članova Puigdemontova kabineta u četvrtak je pritvoreno nakon odluke španjolskoga visokoga suda, a čeka ih istraga i vjerojatno suđenje.

Španjolska je u petak izdala tjeralicu za Puigdemontom i četvero suradnika da bi odgovarali na optužbe o pobuni, zloupotrebi javnih sredstava, neposluhu i povredi povjerenja zbog njihove kampanje za secesiju. Prijeti im 30 godina zatvora.

(Hina)


1 komentar

  • Treba ga osuditi za poticanje na krvoproliće i građanski rat koji bi završio u krvi i sveopćem kaosu. Po mom skromnom uvjerenju treba mu odrezati barem 10 -15 godina za pokušaj stvaranja ratnog ozračja i gubitke nebrojenih nedužnih života. Tu demonsku sortu koja zaziva mržnju, podjele, kaos i krv na sve načine treba neutralizuirati….Judina prokleta sorta i soj pobunjenički otpadnički sotonski.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.