Kasnit će isplata i plaća i invalidnina u FBiH – Nema dovoljno novca

Plaće proračunskih korisnika, koje se isplaćuju iz proračuna FBiH, ovaj mjesec će kasniti, ali će biti isplaćene – kazao je ministar financija u Vladi FBiH Anto Krajina. Ističe kako će izostanak tranše od MMF-a imati posljedice na likvidnost proračuna ovog bh. entiteta.

Za razliku od plaća proračunskih korisnika, umirovljenici će svoje mirovine u ovom mjesecu dobiti na vrijeme, međutim nije zajamčeno da će to tako biti i u sljedećem mjesecu. ”Što se tiče realizacije naših obveza, one će ići po prioritetima. Već smo doznačili naše obveze za Fond MIO i mirovine za ovaj mjesec će ići bez zadršk”, kazao nam je Krajina.

Kada je u pitanju sljedeće razdoblje, Krajina kaže kako sve ovisi o stanju u proračunu, odnosno o priljevu sredstava, te da on još uvijek ne isključuje mogućnost da bi moglo doći do uplate sredstava od MMF-a. ”Predstavnici MMF-a su najavili posjet sredinom ovog mjeseca, tako da nije isključeno da nećemo postići dogovor, jer smo mi neke stvari, odnosno uvjete za uplatu ispoštovali”, kaže Krajina. Dodaje da bi, ako bi se dogovor postigao, sredstva od MMF-a mogli očekivati u sedmom ili osmom mjesecu.

Na pitanje što ako sredstva od MMF-a nikako ne dođu, Krajina je kazao kako su u Vladi razmišljali i o toj situaciji, te da spremaju rezervni plan. “Ako tog aranžmana nikako ne bude, ide varijanta b, na čemu mi radimo. Postoje određene opcije, međutim nisu još definirane”, kazao je Krajina. Vlada mora naći modalitet za pokrivanje nedostatka na prihodovnoj strani od oko 344 milijuna KM. Izostanak kreditnih sredstava od MMF-a u težak položaj bi mogao dovesti i braniteljsku populaciju.

Kako tvrdi agencija Patria, ovisno o priljevu sredstava u proračun bit će jasna sudbina invalidnina. ”O isplati poticaja i drugim transferima iz proračuna u ovakvoj situaciji nema ni govora”, kazao je izvor iz Vlade FBiH. Podsjetimo razlog novonastale situacije i krize u proračunu FBiH je činjenica da je u Domu naroda BiH pao zakon kojim se uvodi namet na prodaju rezanog duhana.

Naime, Zakon o trošarinama na rezani duhan je bio dogovoren s MMF, a njegovo usvajanje bi deblokiralo šestu tranšu kredita. Iz MMF-a su potvrdili, čim je odgođeno uvođenje trošarina, da ne mogu zaključiti šesti pregled stand by aranžmana, a time ni isplatiti sljedeću tranšu. O usvajanju ovog zakona postojala je suglasnost svih političkih sudionika dok on nije došao u Dom naroda.

(Vecernji.ba)

Nema komentara

  • koje invalidnine, u žzh ne isplaćuju ima 3 mjeseca, neka nek nema nikome, ima boga, dabogda crkla federacija kad je vode ljudi koji su dužni milione,npr. naši širokobriježani lijanovići !!

  • ukinite sva primanja gdje žive hrvati,to sve podjelite u federaciji gdje žive bošnjaci. I to će vam trajati jedan mjesec do dva i što onda.Tebe krajina neka je sram obustavljaš isplate gdje žive hrvati i što si postigo,tvoji te nevole bošnnjacima čim okasniš jedan mjesec pojest će te judo.Plan B,hrvatima ukinuti sva primanja,povećati poreze,harač.Vi imate plaće krajina po 8 000 km,upravne odbore,paušale,službena vozila,telefone,jela,pića,odjela,parfeme,osiguranja itd.da tu nije problem lopovi.Kraj vam je brzo narod je gladan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.