Kardinal Vinko Puljić: Nisam došao na inauguraciju u Predsjedništvo, ne bi bilo ni dobro

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je u intervjuu za Dnevnik Nove TV da je pozvan na inauguraciju članova Predsjednišva BiH, ali da dolazak nije mogao ukalkulirati u svoje vrijeme.

Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila, poručio je kardinal Puljić, napominjući potom da se samim Dejtonom pokazalo da nemaju svi jednaka prava u BiH.

Naveo je da su visoki predstavnici koji su dosad bili u BiH vjerojatno mislili da će problem najlakše riješiti s dva naroda pa su Hrvate polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti.

Sada se moramo složiti i izboriti za ta jednaka prava, a vjerujem da će i Europa napokon shvatiti da nas ne može ignorirati. Dejtonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje, istakao je Puljić.

Poručio je da ne navija za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države.

Upitan razgovara li s predstavnicima pravoslavne crkve i Islamske zajednice u vezi s tim problemom, Puljić odgovara da razgovara, ali da to nije stvar vjerskih zajednica.

To je stvar politike i kreatora ove političke situacije, poručio je Puljić, dodavši da takve stvari trebaju rješavati diplomati.

Dodao je da vjerske zajednice itekako mogu doprinijeti rješavanju problema ako ih slušaju.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • ako u budućnosti budeš htio živjeti u BiH, morati ćeš se preseliti iz hrvatskog stoca malo iznad jablanice jer će kad tad ovo ovdje biti hrvatska zajedno sa mostarom ali možeš i ostati, nikome nećeš smeatati. ipak nismo mi hrvati kao vi bošnjaci da nam smetaju drugi

 • Uzoriti Kardinale,svaka vam čast na odluci da ne prisustvujete inaguraciji.Kada vi kao Boziji poslanik osjetite podvalu Hrvatskome puku,iznad svega danas ste i cijelome svijetu svojim nedolaskom odaslali poruke o nepravdi koja se cini Hrvatima u BiH.

  8
  2
 • Komšić može lajat, pelješki most ovo ono, može lajat o čemu oće ali on ne odlučuje ni o čemu kao i većina političara će omrstit brk i to je to. ja ga ne doživljavam uopće i ne znam zašto mu hr mediji daju medijski prostor?? stvarno nije korektno da nam bošnjaci biraju predstavnika ali to neće utjecati puno na život hrvata osim što će ovaj imati medijske istupe i što će osobnim stavovima malo provocirati hrvatsko nacionalno tijelo. pa evo dragan je bio 4 godine prije njega a svake godine je odlazilo 10.000 hrvata (40.000 za njegova mandata) i što je on činio da to zaustavi? ništa! malo u kampanji pričao o tome kako bi pokazao da misli na hrvate ali konkretnih ideja i prijedloga nije imao niti je poduzimao korake. taj čovjek, nemojte zaboraviti je do 1992 bio jugoslaven i borio se za očuvanje jugoslavije tj. protiv hrvatske i hr hb, a sada je maskirani hrvat i ja mu ne vjerujem ni riječi. potrebna je lustracija u svim hrvatskim strankama, posebno u najjačoj stranci HDZ BiH! potrebni su domoljubi koji vole svoj narod više od osobnog probitka!
  a sad za usporedbu bošnjacima koji kažu jedinstvena BiH, pa kako je švicarska uređena sa nacionalnim entitetima pa sve radi ko “švicarski sat”! ne bi bio problem hrvatski entitet, problem bi bio, i problem je što je ovdje kaos i ne zna se tko pije a tko plaća, pljačka se gdje šta tko može onda svak vidi u drugom prijetnju! u toj švicarskoj se ne bi raspravljali toliko o tome tko predstavlja talijane ili francuze ali bi se raspravljali da im BEZ OSNOVE dignu cijenu goriva na abnormalnu cijenu u odnosu na standard građana! kažu grade autoput!? gdje ??? kod njih bi bilo više članaka o tom gorivu radeći pritisak na vlast nego poklanjat pažnju ovakvim marionetama kao što je komšić! a da imamo bolji standard, bolju ekonomiju, prvo ne bi narod odlazio a drugo; bošnjaci bi se složili i potvrdili hrvatski entitet budući da bi im bilo dobro i ne bi ih zanimalo, baš kao švicarce/njemce ne zanimaju francuzi i talijani u švicarskoj 😉

  2
  2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.