Dodik organizirao svečani prijem u Istočnom Sarajevu

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je već dva puta polagao zakletvu povodom nove funkcije, formalnu svečanost obavio je i u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, ponavljajući manje-više isto ono što je govorio prethodna dva dana, ali i prethodnih godina.

Dodik je istaknuo da je inauguracija novi početak za Republiku Srpsku i njegov narod, budući da je, kako kaže, mandat dobio od naroda kako bi obranio državne interese RS-a.

Zalažem se za državni interes Republike Srpske. Zalažem se za entitet, kako ga definira Dejtonski mirovni sporazum, kazao je Dodik.

Naveo je da će se zalagati da Bosna i Hercegovina prestane sa eksperimentima, zaglavljenim, nedorečenim koncepcijama koje su zaustavljale procese.

Zalažem se za mir i stabilnost. Zalažem se da se BiH odrekne usluga visokog predstavnika, za ukidanje sudaca koji su glasovali na štetu druga dva konstitutivna naroda. Zalažem se za to da nijedno pravo nama ne bude uskraćeno. Zalažem se za to da nam se vrate prava koja su nam oteta. Nama su otete nadležnosti, rekao je Dodik.

Napomenuo je da princip “jedan čovjek – jedan glas” nije moguć u njegovoj orbiti djelovanja.

Ja predstavljam RS i to ću učiniti najbolje što mogu. Ja nisam onaj koji je spreman bilo komenanijeti bilo kakvu bol. Mi imamo naša prava, Hrvati imaju svoja prava, Bošnjaci imaju svoja prava, i zajedno da dogovorimo ono što možemo da dogovorimo. Jasno ću se zalagati za pozicioniranje BiH na regionalnom planu, a moji stavovi nikada neće biti protiv Republike Srbije. To govorim zato što vjerujem da je to prava priča. Suradnja BiH sa Srbijom može dati dugoročnu stabilizaciju, procijenio je on.

Dodao je da BiH ne može biti rješenje samo jednog naroda i samo jedne primijenjene povijesti.

Naše opredjeljenje jeste kretanje ka Europskoj uniji. Europa koja je u procesu traganja za nekom svojom koncepcijom svakako jeste nedorečena. Mi se nudimo, da vidimo na koji način se možemo kretati ka članstvu. Ja ne vjerujem da BiH može postati članica EU, ako ne dođe do nekog modeliranog djelovanja, kazao je Dodik.

Kazavši da ne želi da ga se pogrešno shvati jer ne postavlja uvjet, istaknuo je da se više neće zalagati za provođenje presude “Sejdić-Finci”, budući da je Europa čekala osam godina.

Kada budu tražili da primijenimo odluku Sejdić-Finci, nisam više spreman da to radim, bez obzira što to dolazi iz Europskog suda. Ako je Europa zbog svojih interesa mogla odložiti na primjenu od osam godina, onda će morati pričekati još osam godina odnosno ova moja dva mandata u Predsjedništvu, rekao je Dodik.

Svečanom prijamu nazočili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, dok je izaslanstvo Vlade Republike Srpske predvodila potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić.

Prijemu je nazočilo i izaslanstvo Srbije koju predvodi ministar obrane Aleksandar Vulin, a u izaslanstvu su bili i ministar pravde Nela Kuburović i ministar za rad, zapošljavanje, braniteljska i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Među zvanicama je bio i redatelj Emir Kusturica, te predstavnici vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, akademske zajednice, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Nazočni su bili i Vjekoslav Bevanda, Obren Petrović, Milovan Bjelica, Nenad Stevandić i brojni drugi iz političkog života s razine Republike Srpske i BiH.

Posted by Atv Banja Luka on Tuesday, 20 November 2018

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.