Kardinal Puljić poslao javnu zahvalu nakon mise: Ostajem ponosan sin ove zemlje

Nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uputio je nakon mise u sarajevskoj katedrali, u subotu, 16. svibnja, izraze zahvalnosti svima koji su doprinijeli da se u Sarajevu održi misa za bleiburške žrtve, a onima koji su ga zbog tog čina napadali poručio je kako im to oprašta.

Javnu zahvalu koji je kardinal Puljić uputio nakon mise u subotu, 16. svibnja, u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu prenosimo u cijelosti:

Nakon što sam 16. svibnja 2020. predvodio svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu za žrtve Bleiburške tragedije, Drugog svjetskog rata i poraća, ovim putem želim iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da smo mogli mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje.

Posebno zahvaljujem policijskim službenicima MUP-a Sarajevske županije i svim djelatnicima sigurnosnih službi koji su omogućili da u miru slavimo svetu misu u katedrali.

Iskreno zahvaljujem i onim medijskim djelatnicima koji su korektno i nepristrano izvještavali te nisu podlegli medijskoj kampanji širenja mržnje nego su dali svoj doprinos izgradnji međusobnog poštovanja, sloge, mira i ljubavi.

Hvala mome subratu u biskupstvu mons. Tomi Vukšiću i svoj braći svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim drugima koji su se nesebično stavili na raspolaganje da cjelokupan ovaj molitveni događaj bude organiziran na lijep i dostojanstven način.

Kardinal Puljić: Molitva je najsvetiji čin da pokažemo dužno poštovanje prema svim žrtvama

Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda (usp. Opća deklaracija o ljudskim pravima, čl. 18).

Zahvaljujem također svima koji su se javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj Crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine.

Zahvaljujem i mnogima koji su, u cijeloj ovoj situaciji, meni osobno i ovoj mjesnoj Crkvi izrazili solidarnost i blizinu na bilo koji način.

Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal.

Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa:

Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!

Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati ozračje gorčine.

Sarajevo: “Miroljubljivi antifašist” nazivao kardinala svinjom i prijetio da će biti nešto za par dana

Kao pastir koji naviješta Božju Riječ, molim za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi te zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bismo, suočivši se sa svojom prošlošću, “istinom oslobođeni'”(usp. Iv 8,32) mogli svoju budućnost graditi tako da nova pokoljenja, umjesto da budu dionici naših današnjih prijepora i trvenja, mognu živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju, stoji u javnoj zahvalni koju potpisuje kardinal Puljić, a prenosi KTA.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Ponosna moja je Zemlja Hercegovina…. Volim Bosnu i Hercegovinu, a volim i Hrvatsku, ujek je to bila jedna država, samo su nas komunistički režim i plakali, pa su nas zarobilo i pod okupaciom smo od navodnih Antifašista već (30+45) 75 godina, ali uskoro će eurpa to procesuirat kao i sve zločine u ime tzv”antifažizma”. Dosta nam je Gorankića pod janjećom kožom, koji nas lože i lažu i dan danas, Europa uskoro počinje čistiti Hrvatsku od guja…

  • Bosnjacka masinerija ekstrema su uspjeli u svome naumu. Sprijecili su dolazak veceg broja vjernika u vrkvi, na molitvu a njih pun grad i ponasali su se kao nevaspitana gamad koja zna vrijedati..,

  • Hoce li odgovarati skupina od par tisuca ljudi s obzirom da je na snazi zabrana takvih okupljanja. Sto ce biti sa organizstorima tog i slicno. U tome pravcu sve ama bas sve medijske kuce portali i dr.trebaju djelicati i to pitati israziti locirati identificirati i naravno sudovi i krizni stozeri procesuirati.sto bi reklo ono krmence od bivsega pred.rh nek institucije rade svoj posao

    • Za vrijeme rata preko 700 000 tisuca Hrvati udomise u svoje hotele Kuce a di sve ne. A danas TI isti Koji su bili maloljetni huskacki drvlje I kamenje na Hrvatske svecenike I uzoritoga Kardinal Vinka Koji je nesebicno djelio pomoc mozda I doticnima iz mase. Hvala vam antivasisti I SRAM VAS bilo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.