Kardinal Puljić: Hrvati se još osjećaju prevarani i izigrani u svojim pravima

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 20. ožujka 2019. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru započela je svoje 75. redovito zasjedanje.

Riječi pozdrava svim sudionicima uputio je biskup domaćin mons. Ratko Perić koji je posebnu dobrodošlicu poželio apostolskom nunciju u BiH mons. Luigiju Pezzutu, koji se s biskupima susreo na početku zasjedanja, i delegatu mons. Giuseppeu Merisiju (Đuzepe Merizi), umirovljenom biskupu biskupije Lodi pokraj Milana, te delegatu Hrvatske biskupske konferencije mons. Petru Paliću, biskupu hvarskom.

Pozdravio je i sve članove Biskupske konferencije BiH na čelu s predsjednikom kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim. Potom je svoj pozdrav svim nazočnima poimence uputio kardinal Puljić. Zahvalio je biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom mons. Ratku Periću koji je sudionike zasjedanja “uobičajeno ljubazno udomio i ugostio”.

Napomenuo je da se od posljednjeg zasjedanja, koje su imali u Sarajevu početkom studenog 2018., “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima “odgorila” ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini, kazao je kardinal Puljić.

Također je podsjetio da je Sveti Otac, tijekom susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi održanog od 21. do 24. veljače 2019. u Vatikanu, pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija da razmotre pitanje zaštite maloljetnika u Crkvi i odlučno se bore protiv počinitelja zlostavljanja, javlja KTA.

Kroz povijest je Crkva prolazila kroz razna iskušenja, pa tako i svaka mjesna i krajevna Crkva. Upravo u tim iskušenjima je važno da znamo zajedno hoditi. Zato smo molili i molit ćemo za snagu i svjetlo Duha Svetoga, kako bismo prepoznali ljubav Božju u ovom vremenu i na ovim prostorima… U povijesti su naš hod obilježili Kristov križ, pobožnost Majci Božjoj i vjernost Petrovu nasljedniku. Zato molimo Mariju da, po njezinu zagovoru, ustrajemo u vjernosti i revnosti. Ovo zasjedanje treba unijeti veće razumijevanje, hrabriju međusobnu solidarnost i glasniji stav o opstanku i ostanku kao i upornu borbu za ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost na ovim prostorima, rekao je kardinal Puljić te podsjetio na predviđene točke dnevnog reda.

Pozdrave predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića i svih članova prenio je biskup Palić te podsjetio da je ovih dana Crkva u Hrvata obradovani dvama imenovanjima: imenovanjem mons. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom đakovačko-osječkim i oca Milana Stipića koji je imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije sede vacante.

Podsjetio je da su dva događaja tijekom posljednja dva mjeseca privukla veliku pažnju javnosti: pismo hrvatskih biskupa upućenog patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Irineju i zabrana euharistijskog slavlja na Bleiburgu sa strane dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt u Austriji.

Spomenuo je i pojedina pastoralna događanja te dodao da je u tijeku priprema Nacionalnih studijskih dana za djelatnike u pastoralu braka i obitelji koji će se održati od 26. do 28. travnja ove godine u Šibeniku kao i da je ovih dana objavljeno i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se 9. i 10. svibnja 2020. godine održati u Zagrebu:

“Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2, 5). Na kraju je spomenuo još jedan veliki izazov za Crkvu u Hrvatskoj i HBK, a to je priprema novog Zakona o pobačaju. Biskup Merisi u svom obraćanju prenio je pozdrave predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Gualtiera Bassetija i svih članova.

Iznio je pojedina iskustva na razini Talijanske biskupske konferencije ističući važnost izgradnje zajedništva. Posebno je istaknuo važnost doprinosa vjernika laika koji djeluju u župama ili su organizirani u razne molitvene zajednice i pokrete. Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH.

Razgovarat će i na temu obiteljskog pastorala te o aktualnim društvenim problemima i izazovima. Zasjedanje će završiti u četvrtak, 21. ožujka u 12 sati konferencijom za novinstvo.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Aj Puljicu ne fantaziraj da smo se htjeli borit izasli bi i glasali za nekog svoga,a ne dopustili da nam ga vecina odabere..briga nas Hrvata kako god okrenes opet nama najbolje..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.