Hrvatska vlada pozdravila doživotnu presudu Karadžiću

Hrvatska vlada pozdravila je kaznu doživotnog zatvora koje je Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu izreklo Radovanu Karadžiću uz žaljenje što nije utvrđena i njegova odgovornost za druge zločine i genocid u BiH.

Prizivno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora, piše u priopćenju služba za odnose s javnošću hrvatske vlade.

Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima, piše u priopćenju.

Hrvatska vlada drži da je današnja presuda još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti.

Stoga izražavamo žaljenje što Prizivno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike, navodi se.

Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u prizivnom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića, stoji u priopćenju.

Danas izrečenom presudom Radovan Karadžić je sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja, piše Vlada.

Prizivno vijeće je “potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju.

(Hina)


2 komentara

  • Hrv. Vlada pozdravlja presudu, presjednica a svi gosti u jucerasnjim emisijama na Federalnoj u svezi presude obvezno spomenu RH- ku kao Agresora i Udruzeni Zloc. Poduhvat na BiH. Veca mrznja je kod bosnjaka naspram hrvata nego srba. Na zalost ovdje je sve iskrivljeno i svi velicaju tude zlocine a svoje ne vide… Za bosnjake su HVO – ne zlocinacka organizacija a hrvata u Federaciji skoro da nema jer su ih upravo oni pobili i protjerali… Za sve izgubljeno u Istocnoj bosni namirivali su u Sredisnjoj bosni od hrvata i cinili im sto su njima srbi…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.