Kardinal Puljić: Forsiranje građanske BiH je protiv manjinskoga naroda

Zajedničko zasjedanje biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH održano je u sjedištu HBK u Zagrebu.

Neke od tema obrađivanih na tradicionalnom godišnjem susretu biskupa dviju biskupskih konferencija bile su skrb za Hrvate u inozemstvu te dogovaranje zajedničke karitativne akcije, poput Tjedna solidarnosti, prenosi Dnevni list.

Osvrnuvši se na zajednička zasjedanja biskupa, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio je rekao da, iako se radi o dvjema biskupskim konferencijama u dvije države, njihovim se godišnjim okupljanjem iskazuje unutarnju povezanost.

I predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić smatra vrlo važnim razgovor hrvatskih biskupa o inozemnoj pastvi jer mnogi koji su iz BiH doselili u Hrvatsku sada odlaze iz nje. Istaknuo je da je bitno izgrađivati svijest o vlastitom identitetu i poticati narod da zna voljeti svoje korijene, zemlju i vjeru, da se ne napušta ono za što su ginuli.

Poručio je da je važno “ne opterećivati se kompleksom manje vrijednosti koji se nameće u javnosti”.

Na pitanje što Hrvatska može učiniti za Hrvate u BiH danas, kardinal Puljić odgovrio je da Hrvatska, kao članica EU-a, treba jasno progovoriti da Europa shvati da BiH jest na svoj način tronožac te da je forsiranje građanske države protiv manjinskog naroda.

U razgovoru za Hrvatski katolički radio, kardinal Puljić osvrnuo se i na trenutačnu političku situaciju u BiH, nepovoljnu za Hrvate.

Prevažno je u ljudima buditi pouzdanje u Boga da shvate da je sve ljudsko nesigurno i varljivo. Umorili smo se od političke igre u javnosti i zamarajućih medijskih poruka. Nadam se da će upravo naša zajednička okupljanja s kojih ćemo slati pozitivne poruke ohrabriti ljude da ustraju u nadi, poručio je on.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.