Karamatić poručio Novaliću: “Fadile oprosti, ali zaglavit ćeš kao Bešlić u Mostaru!”

Mario Karamatić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH ispred stranaka okupljenih kroz Hrvatski narodni sabor, a ujedno i predsjednik HSS-a BiH, komentirao je za N1 u emisiji Novi dan aktualnu političku situaciju u BiH, a posebno se dotaknuo nedonošenja novog Izbornog zakona te usvajanja Zakona o razvojačenim braniteljima u FBiH.

Upitan što nakon Općih izbora zakazanih za 7. listopada, Karamatić je otvoreno rekao:

Morate biti naivni da mislite da će se 8. 10. otvoriti 150. 000 radnih mjesta. Mi ćemo tog dana ući u najveću povijesnu ustavnu krizu iz koje nitko ne zna kako možemo izaći. Jedino što će nastaviti funkcionirati kako tako je RS i Brčko distrikt, FBiH čeka jedan kolaps. Jedini izlaz iz te situacije je intervencija OHR-a, a očekujući reakciju gospodina Inzka ja mislim da će on izraziti duboku zabrinutost i da će na tome ostati,  jasan je Karamatić, dodajući:

Fadile stvarno oprosti, ali zaglavit ćeš kao Ljubo Bešlić u Mostaru. Ulazimo u jednu pat poziciju i jedino dobro u svemu tome je što neće moći biti novih zaduženja. Možda pokoljenjima koja dolaze to može u konačnici biti dobro, ali BiH sa svojim napretkom zaustavlja svoj put i ostaje zaleđena u vremenu i prostoru, naglašava Karamatić.

Što se tiče braniteljskih prosvjeda smatra da oni koji su došli na prosvjede, kada govore kako oni traže prava za ljude koji su nezaposleni i pogleda se da su prošle 23 godine od rata, netko da bi došao u Sarajevo na prosvjede iz Unsko-sanske županije npr., to treba po njemu biti strašno dobra organizacija.

Pojedine političke sturukture su obmanile branitelje i upravo sada ih “federalci” nastavljaju obmanjivati. Ništa se neće dogoditi. Ovo što traže branitelji je potpuno nomralno, ali nijedan zakon koji se donese ne smije biti diskriminacijski. Mislim da je ovo ružna igra s ljudima koji to nisu zaslužili, koji su ispolitizirani. Mislim da se status branitelja neće mijenjati na bolje niti jednog milimetra. Smatram da se radi o manipulaciji. Vidjeli ste tijekom prosvjeda da nema krovnih organizacija, kazao je Karamatić za N1 televiziju.

Karamatić napominje kako netko mora kupiti sendviče tim ljudima, riješiti autobuse, osigurati sve to.

To ljudi koji su nezaposleni ne mogu osigurati. Imate slučaj da je taj branitelj, koji je prijetio novinaru portala Klix, 1987. godište. Jasno je da nije mogao biti pripadnik oružanih snaga. Radi se o političkom pokušaju, ali mislim da to ovaj put neće proći, poručuje ovaj izaslanik u Domu Naroda.

Karamatić sumnja kako će se braniteljskoj populaciji preko federalnog parlamenta “zamazati oči”, pa će se branitelji razići kući i nakon desetog mjeseca po njemu to nitko više neće spominjati

Mi smo po svim parametrima najjadnija zemlja u Europi i tko će tu doći raditi. Mi nemamo mogućnosti da nekoga dovedemo. Pelješki most je unutarnja stvar jedne zemlje EU. BiH je dobila ono što je htjela i nema ništa s tim, osvrnuo se Karamatić i na ostale političke teme, prenosi HMS.

Komentirajući Svjetsko nogometno prvenstvo i uspjeh Hrvatske, Karamatić je kazao:

Ne možete Hrvatu iz BiH zabraniti da navija za Hrvatsku i Srbinu za Srbiju. Sve dok reprezentacija BiH ne igra utakmice na Pecari, a igra u Sarajevu ili Zenici, teško je očekivati da neko istinski navija za takvu reprezentaciju. Ako se ja zovem Ante, iz Križančevog sela i ako mi je AR BiH pobila sve članove obitelji i dok ja na tribinama vidim ratne zastave Armije BiH i povike “Allahu Ekber”, teško mogu navijati za takvu reprezentaciju BiH, kritičan je Karamatić prema pratećem folkloru oko reprezentacije BiH.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.