Kaos u parlamentu: (Ne)postoji parlamentarna većina

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je danas novinarima tijekom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da postoji parlamentarna većina, jer članovi stranke koja želi izaći iz vlasti, moraju podnijeti ostavke na svim dužnostima koje obnašaju.

Nije usvojen dnevni red!
Dnevni red sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj su bile predložene 24 točke, danas nisu usvojili zastupnici s 38 glasova ‘za’, deset ‘suzdržanih’ i 42 ‘protiv’.

”Dok god je dopredsjednik FBiH iz DF-a, ne može se razgovarati o novoj parlamentarnoj većini. DF je u izvršnoj vlasti i snosi odgovornosti za donošenje odluka u Vladi FBiH”, objasnio je.

Naime, Čavara je jučer donio odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića iz DF-a, dok u vezi s ostavkama preostala tri ministra, kaže, da mora obaviti dodatne konsultacije. To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

”Oni ministri koji su podnijeli ostavke, a nisam ih razriješio, moraju prema zakonu izvršavati svoje obveze koje su preuzeli. Mogu ne poštivati zakon, ali i za to postoji sankcija” , objasnio je.

Smatra da je potrebno stabilizirati odnose te raditi na agendi koja je potrebna za socio-ekonomske reforme, jer je to jedina šansa.

S druge strane, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović na današnjoj sjednici je rekao kako je potrebno sastaviti novu parlamentarnu većinu u što kraćem roku.

”Ostaje da vidimo je li Demokratska fronta donijela definitivnu odluku da će napustiti parlamentarnu većinu”, rekao je

Istaknuo je kako će zatražiti od svih zastupnika da podrže dnevni red današnje sjednice i sve zakonske propise koji se tiču reformi.

”Manjinska vlada u ovakvom ustrojstvu Federacije BiH vrlo teško može funkcionirati. Ostaje na političkim strankama koje participiraju u Parlamentu da razgovaraju i formiraju novu većinu, ukoliko odluka DF-a bude konačna”, objasnio je.

Govoreći o izjavama zastupnika DF-a da je Vlada FBiH neustavna, Osmanović je kazao da u sastavu Vlade FBiH mora biti osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina.

”Ukoliko fali jedna osoba iz etničkih kvota, onda se situacija može problematizirati. Međutim, podsjećam da je već postojala Vlada FBiH koja je neometano radila i kada je nedostajao jedan ministar”, objasnio je.

Zastupnica Koalicije koju predvodi HDZ BiH u Slavica Josipović smatra da će DF ostati u vlasti jer znaju koliko je teška politička situacija u državi.

”Ukoliko to danas ne učine, trebaju podnijeti ostavke i na mjestima zamjenika potpredsjednika FBiH, zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma i Vijeću ministara BiH. Ne možete biti u vlasi onoliko koliko vama odgovara i biti u opoziciji”, objasnila je.

(Bljesak.info)


3 komentara

  • Bravo Komšiću,što nije nitkom pošlo za rukom tebi ide super,tvorevina Dejtonska zvana BiH-a ovako uređena više ne funkcionira.Podvaljeno kukavičije jaje hrvatima zvano Željko Komšić izgubio kompas i državu gura u ponor.Ovakva situacija nije bila od 1993,samo hvala Bogu što se ne puca i ne gine nedužan narod.Što se tiče ovih političara njima ni to nebi smetalo samo da zadrže lagodan život,velika primanja i privilegije.Jad od Države i onih koji njome upravljaju.E moj narode,bježi gdje tko može,spašavaj se sa broda koji tone…

  • DF-a na čelu sa Komšićem i Suljagićem vrši sabotažu rada Državnih institucija.Ovakvu situaciju nismo imali niti 1991 god.DF-a niti oće biti dio vladajući i raditi niti se želi povući sa funkcija koje su preuzeli praveći većinu.Ovo je mat pozicija gdje mi gledamo cirkus političara koji za to dobivaju mjesečno od 4000 km-7000 km. i vode nas obične građane u propast. Tko će za ovo odgovarati…Komšiću ili budite dio većine i prihvatite se posla ili izađi iz vlasti na svim nivoima i omogući ovim drugim da rade. Narod nije glup,biti ćeš najveći krivac ti Komšiću i DF-ta ako ovo potraje.Saberi se rasturaš državu BiH-nu,ovo više ne liči na cirkus nego na pravnu državu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.