Kaos u Barceloni: Stotinjak ozlijeđenih, prosvjednici kontejnerom na policiju, ona uzvratila pucnjevima

Stotinjak osoba ozlijeđeno je u nedjelju navečer ispred zgrade predstavništva španjolske vlade u Barceloni gdje su tisuće prosvjednika nastojale probiti policijski kordon prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, izvijestila je katalonska liječnička služba.

Liječničku pomoć zatražilo je 98 osoba od kojih su 22 policajca, dok je šest provjednika uhićeno u nedjelju navečer nakon što su diljem Katalonije održani prosvjedi.

Prosvjednici su u Barceloni na oklopljene policajce sa štitovima i pendrecima bacali jaja, limenke, dimne kutije te žutu boju koja simbolizira zahtjev za puštanjem zatvorenih katalonskih dužnosnika. Grupa ogorčenih osoba bacila je kontejner prema kordonu policije koja je čuvala prilaz zgradi predstavništva španjolske vlade. Policija je zapucala u znak upozorenja, nakon čega su se prosvjednici razbježali.

Istovremeno je na drugom dijelu grada marširalo 55.000 osoba prema konzulatu Njemačke tražeći od te države da ne izruči Španjolskoj uhićenog Puigdemonta. Ondje nisu zabilježeni neredi.

Puigdemont je uhićen u nedjelju u Njemačkoj, pet mjeseci nakon što je napustio Španjolsku poslije izglasavanja uspostave nezavisne republike Katalonije 27. listopada.

Njemačka policija ga je uhitila blizu granice s Danskom kada je automobilom išao iz Finske prema Belgiji. U petak je španjolski istražni sudac Pablo Llarena raspisao međunarodni uhidbeni nalog za njim. Taj isti dan je odobrio proces protiv 25 katalonskih dužnosnika, među kojima i Puigdemonta, optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Sedam dužnosnika se nalazi u inozemstvu. Među njima je i članica kabineta Clara Ponsati, koja je otišla u Škotsku. Njen odvjetnik je rekao kako će se predati tamošnjoj policiji.

U petak je sudac Llarena pritvorio petero dužnosnika uključujući Jordija Turulla o čijem se imenovanju za predsjednika vlade Katalonije trebalo glasovati u subotu u Barceloni. Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent tu je sjednicu odgodio napomenuvši kako se ne može održati jer je Turull pritvoren.

U nedjelju navečer je Torrent pozvao sve katalonske stranke da naprave zajednički „društveni i demokratski front“.

„Niti jedan sudac i niti jedna vlada ne mogu progoniti predsjednika svih Katalonaca (…). Odmah sutra ću početi raditi sa strankama i sindikatima kako bi smo odgovorili na ovo“, rekao je Torrent.

Uhićenje Puigdemonta moglo bi produbiti krizu u Kataloniji, pokrajini na obali Sredozemnog mora, gdje postoji duboka podjela između stranaka za nezavisnost koje imaju većinu u parlamentu i stranaka koje podržavaju jedinstvo Španjolske.

Puigdemont je uhićen u nedjelju u 11.19 sati u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein te je odvezen kombijem u zatvor u grad Neumünster, udaljen 65 kilometara sjeverno od Hamburga.

Visoki sud u Schleswig-Holsteinu odlučit će o njegovom izručenju Španjolskoj. U ponedjeljak će ga ispitati tamošnji istražni sudac.

Paul Bekaert, Puigdemontov odvjetnik u Belgiji, rekao je kako je njegov klijent bio miran kada je s njim telefonski razgovarao nakon uhićenja u Njemačkoj. Bekaert je rekao za Reuters TV kako će njemački sud u roku od 48 sati nakon Puigdemontovog saslušanja odlučiti hoće li ga zadržati u pritvoru.

Puigdemont bi mogao tražiti odvjetnika u Njemačkoj u postupku koji bi uz moguće žalbe mogao trajati mjesecima. Nije isključeno da slučaj završi na najvišoj sudskoj instanci u Njemačkoj koja je 2005. godine blokirala izručenje Španjolskoj njemačkog državljanina sirijskog porijekla optuženog za pripadnost al-Kaidi.

Slučaj Mamouna Darkazanlija bio je izazvao sudski sukob između dviju država nakon što ga je njemački ustavni sud odbio izručiti napomenuvši kako zakoni EU-a napravljeni u cilju ubrzanja procesa izručenja osumnjičenih osoba krše prava njemačkih građana.

Napuštanjem Belgije, gdje živi od kraja listopada, Puigdemont je riskirao uhićenje. On je ranije rekao kako se u Belgiji želi suprotstaviti procesu izručenja. U Finsku je otišao na poziv jednog zastupnika u finskom parlamentu te je na Sveučilištu u Helsinkiju održao predavanje o situaciji u Kataloniji.

Katalonijom, koja proizvede petinu španjolskog BDP-a, od kraja listopada direktno upravlja španjolska vlada iz Madrida. Na izborima održanima 21. prosinca većinu mjesta osvojile su tri stranke za nezavisnost koje Puigdemonta i dalje smatraju predsjednikom pokrajine. Nakon što ga nisu uspjele imenovati predsjednikom u parlamentu, jer je sud odredio da osobno mora prisustvovati glasovanju, bio je kandidiran Jordi Sánchez. Njega pak sudac nije pustio iz pritvora na uvjetnu slobodu zbog optužbe za pobunu.

Nakon što niti treći kandidat Turull nije imenovan počeo je teći rok od dva mjeseca tijekom kojih mora biti izabran novi kandidat. Ne dobije li do tada Katalonija novog predsjednika regionalne vlade, 5,5 milijuna Katalonaca ponovno će na parlamentarne izbore.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.