Kako su izgledali Dani kruha u širokobriješkim vrtićima

Dječji vrtić Trnoružica 2 - Puringaj - Široki Brijeg

Dani kruha ili dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada. U brojnim vrtićima, osnovnim i srednjim školama djeca donose i prave razna peciva, pripremaju recitacije i organiziraju priredbe. U dječjim vrtićima u Širokom Brijegu mališani su se i ove godine pripremali za taj dan na različite načine. Ekipa portala Jabuka.tv posjetila je četiri širokobriješka vrtića i popratila program koji se u njima odvijao.

U dječjem vrtiću Osmijeh Dan kruha obilježavao se 12. listopada. Dva tjedna prije toga djeca su počela učiti o različitim vrstama žitarica, sama su mljela kukuruz i pravila svoje brašno, a tete su ih upoznavale s postupkom pravljenja kruha. Na Danima kruha sva su djeca, uz pomoć teta, pravila vlastite kuharske kape i sama mijesila tijesto te oblikovala male pogačice koje su se potom pekle, a potom su ih djeca nosila doma da ih za večeru podijele sa svojom obitelji. Fotografije možete pogledati u galeriji ispod:

Djeca iz dječjega vrtića Koko i prijatelji Dan kruha obilježila su 17. listopada. Donijela su peciva koja su doma pripremila s roditeljima, a potom ih je posjetio fra Alen, koji je hranu, kao i djecu, blagoslovio, s djecom se pomolio i otpjevao pjesmu Isuse, volim te. Djeca su s tetama pripremila još jednu prigodnu pjesmicu i ples, a onda su mijesila svoje male kruščiće, koje su također nosila doma. Galerija fotografija ispod:

Dječji vrtić Trnoružica na Zorićevini Dane kruha je, kao i svake godine, proslavio malom priredbom za roditelje. Ove godine kao prigodan datum izabrali su 19. listopada. Djeca su donijela različita peciva i kolače koje su posložila na velikom stolu, a roditeljima su potom recitirala i otpjevala nekoliko pjesmica. Nakon priredbe roditelji su ostali na druženju uz kavu i peciva. Mališani su doma ponijeli svoje ukrasne radove od tijesta. Fotografije iz Trnoružice pogledajte ispod:

Za kraj smo posjetili i dječji vrtić Trnoružica 2 u Puringaju. Dane kruha oni su obilježavali 24. listopada. Tete su s mališanima izložile njihove kruščiće, kolače i ostalo, kao i radove koje su djeca pravila. Roditelji su mogli donirati novce za didaktička pomagala u male kasice, a doma su nosili okvire za slike koje su male ručice pomno ukrašavale. Ove godine imali su i  posebne goste iz KUD Crnač, a djeca su uz pratnju glazbe otpjevala nekoliko prigodnih pjesmica. Roditelji su ostali na kavi i druženju u dvorištu vrtića, u kojem se svake godine priredba i održava. Fotografije ispod:

Svježa peciva, puno pjesme i dječjega veselja dočekali su nas u svim vrtićima, a do idućih Dana kruha u glavi će nam zvoniti “Kruška, jabuka, šljiva….”

(www.jabuka.tv)