Kako prepoznati lažnu aplikaciju? Donosimo sedam savjeta – Jabuka.tv

Kako prepoznati lažnu aplikaciju? Donosimo sedam savjeta

Na pametnim telefonima držimo hrpe važnih i potencijalno osjetljivih podataka. Vrebaju ih hakeri koji u Google Play i App Store podvaljuju lažne aplikacije, piše Tportal.hr. Evo savjeta kako ih možete prepoznati i zaštititi se.

Držite se provjerenih trgovina aplikacijama

Ovo je osnovna mjera opreza. Nabavkom aplikacija izvan službenih i provjerenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi s aplikacijom mogli pokupiti virus ili kakav drugi zlonamjerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude provjeriti aplikacije prije no što ih puste u opticaj.

Čitajte recenzije aplikacija

Prije no što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte što su drugi rekli o njoj. Nemojte se zadržati na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj. Hakeri, naime, znaju angažirati ljude koji će pisati hvalospjeve njihovim malwareom zaraženim softverskim uratcima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to je li aplikacija za, primjerice, Netflix doista ono za što se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija

Polupismen i loše napisan prateći tekst može biti znak upozorenja kako s aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto vrijedi i ako je opis vrlo oskudan – hakerima se ne da trošiti puno vremena na to.

Provjerite razvojne programere

Ne samo što trebate biti sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pozornost i na to tko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je riječ Facebookovom Messengeru. Hakeri računaju kako nećete biti dovoljno mudri i oprezni da biste provjerili koji su razvojni pogrameri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Provjerite web odredište razvojnog programera

Našli ste aplikaciju koja vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Web je vaš prijatelj! Potražite ih i doznajte više o njima. Imaju li službenu web stranicu? Je li ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)?  Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li ih recenzirali u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Jesu li snimke zaslona nekvalitetne?

Slično kao i kod opisa aplikacija: ako su snimke zaslona kojima je aplikacija ilustrirana lošije kvalitete, veći su izgledi kako imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše ukrasti tuđe screenshotove nego praviti svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta?

Provjerite koliko je puta aplikacija preuzeta. Riječ je o gruboj procjeni, ali dat će vam kakvu-takvu sliku o tome imate li posla s autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to bolje. Na žalost, to funkcionira samo na Googleovom Playu, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Storeu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.