Kako pravilno odgovoriti na ‘škakljiva’ pitanja na intervjuu za posao? – Jabuka.tv

Kako pravilno odgovoriti na ‘škakljiva’ pitanja na intervjuu za posao?

Nerijetko su ‘sitnice’ ono što može presuditi u konačnoj odluci o zapošljavanju, a ključ uspjeha je i u pravim odgovorima na škakljiva pitanja, pišre Story.hr. Kako se ne ponavljati i biti odlučan u odgovorima te što kad vas ‘zaskoče’ s intimnim pitanjima? Donosimo prave odgovore na ‘najproblematičnija’ pitanja…

Jeste li u braku i planirate li uskoro napraviti taj korak?

Možete zamoliti poslodavca da vam pojasni to pitanje, jer ne shvaćate kakve veze ima s poslom. Još je bolje reći ‘da’ ili ‘ne’, ali naglasite da vaš privatni život nema nikakve veze s vašom karijerom.

Planirate li proširiti obitelj?

Na ovo pitanje također odgovorite kao na prethodno i ne lažite. Ako jednog dana želite proširiti obitelj, možete reći kako smatrate da je važno imati skladnu obitelj, ali isto tako i karijeru koja vas ispunjava. Mudar odgovor je: “Ako odlučim imati djecu/još djece, neću dopustiti da me to udalji od posla.”

Što bi vaši prijatelji rekli o vama?

Nemojte se pretjerano hvaliti, ali nemojte reći ni da ste tvrdoglavi, iako to katkad, osobito u kontekstu posla, može biti i prednost. Radije se usmjerite na osobine koje se tiču snalaženja u međuljudskim odnosima, odnosno u timu, a ne na kvalitete koje se tiču samo vas osobno.

Zašto želite raditi kod nas?

Na ovom pitanju morate pokazati da ste informirani o tvrtki koja je oglasila natječaj. Nije dovoljno reći da tražite bolji posao, pa ste se javili na natječaj, već budite jasni i direktni. Recite, primjerice, da njihov način poslovanja odgovara vašim ciljevima, ali budite konkretni, navedite točne projekte i poslove za koje ste čuli ili su vam se posebno svidjeli.

Recite nešto o sebi.

Nemojte ponavljati opće podatke koje ste već naveli u životopisu, poput škole ili fakulteta koji ste završili, već izdvojite ono najzanimljivije. Budite samouvjereni, jasni i jezgroviti. Predstavite se u najviše dvije minute.

Što mislite o trenutačnom stanju u državi?

Najbolje je odgovoriti da se trudite ne miješati osobna uvjerenja s poslom i da smatrate kako to pitanje nema nikave veze s poslom. Ljubazno zamolite da na njega ne odgovorite.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.