Kako poslati e-poruku koja će se sama uništiti?

Korisnici Gmaila od prošlog tjedna imaju mogućnost dopisivanja u nečemu što Google naziva “povjerljiv način”.

Naime, s redizajnom Gmaila uvedene su i zanimljive nove mogućnosti koje bi trebale ojačati sigurnost i privatnost tijekom dopisivanja. U teoriji, zahvaljujući ovim mogućnostima, ne bi vam se moglo dogoditi ovo što se dogodilo, sada već bivšoj, ministrici Dalić.

Dakle, o čemu je riječ?

Gmail sad ima mogućnost slanja samouništavajućih e-poruka, odnosno poruka koje će se same izbrisati ih primateljeva sandučića po isteku ranije određenog vremena.

Želite li slati samouništavajuće poruke, morati ćete prijeći na novi Gmailov izgled, što i nije tako loše.

Ulogirajte se u svog Gmail i na desnoj strani ekrana, iznad popisa poruka pronađite ikonicu koja izgleda poput kotačića. Kliknite i u izborniku odaberite “Isprobajte novi Gmail”.

Nakon što ste se prebacili na novi Gmail, kliknite na gumb “Novo” kako biste pokrenuli stvaranje nove e-poruke.

Napišite poruku, unesite sve podatke koji su potrebni, dodajte privitke koje želite poslati i potom u dnu tog prozora pronađite ikonu lokota sa satom.

Kliknite na ikonu i pojavit će vam se prozor s podacima za povjerljiv način. Možete odabrati vremenski rok u kojem će e-poruka biti vidljiva odnosno dostupna primatelju. Taj se vremenski rok proteže od jednog dana do 5 godina.

Uvijek možete i ranije “oduzeti” pravo na otvaranje i pregledavanje povjerljive poruke. Dovoljno je otići u popis poslanih poruka, otvoriti spornu poruku i kliknuti na “Ukloni pravo pristupa”.

Treba istaknuti kako će primatelj biti obaviješten o tome da je poruka koja mu je poslana poslana u povjerljivom načinu te da će valjanost isteći u određenom roku. Također, opcije za kopiranje, lijepljenje, ispis i prosljeđivanje teksta i privitaka poruke bit će onemogućene. Valja napomenuti da ćete tim ograničenjima spriječiti primatelje da slučajno podijele vašu e-poruku, ali zlonamjerni primatelj ili primatelji sa zlonamjernim programima i dalje će moći kopirati vašu poruku ili privitke. Osim toga, primatelj uvijek može sačuvati ono što je napisano u e-poruci s pomoću screenshota.

Nakon što ste odredili valjanost poruke, potrebno je još postaviti šifru zaporke. Ako odaberete “Bez SMS-a sa šifrom zaporke”, primatelji koji koriste Gmail moći će odmah otvoriti e-poruku. Oni koji ne koriste Gmail, dobit će zasebnu e-poruku sa šifrom. Odaberete li “SMS sa šifrom zaporke”, morat ćete unijeti primateljev broj mobilnog telefona na koji će on primiti šifru za otvaranje poruke.

Zanimljivo je što će poruka u primateljevu sandučiću biti potpuno zaštićena sve dok on (ili ona) ne upiše lozinku. Tek će tada moći vidjeti sve privitke i sam sadržaj poruke. Također, kad god izađe iz te poruke i ponovno pokuša pristupiti, morati će upisati novu lozinku.

Pošiljatelj zadržava mogućnost da primatelju obnovi pristup poruci, ponovno ju pošalje, proslijedi nekome drugome ili dio nje kopira u novu poruku.

Iako sustav nije savršen, mogao bi pomoći da povjerljive informacije ostanu koliko-toliko povjerljive, piše Zimo.co.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.