Kako Mostarci podnose vrućine: Porastao broj intervencija

Paklene vrućine su se vratile u Mostar, meteorolozi najavljuju visoke temperature što automatski znači i više rizika za naše zdravlje. Kako ne bi došlo do neželjenih zdravstvenih teškoća, potrebno je preventivno reagirati.

Ovakvo vrijeme i činjenica da temperature neće padati, nimalo ne idu na ruku kroničnim bolesnicima, ali za početak sezone, na sreću, broj slučajeva u Hitnoj pomoći i u Centru urgentne medicine nije pretjerano porastao.

„Sezona je na samome početku, broj intervencija lagano se počeo povećavati. Ono što je karakteristično za ljeto su i alergije kojih, ima i ove godine. Zbog boravka u prirodi česti su i ubodi insekata koji izazivaju alergijske reakcije. Također, u ovom razdoblju ima znatno više ozljeda na radu i prometnih nesreća“, kaže za Bljesak.info dr. Zdenko Klarić, šef Hitne pomoći Mostar.

U Mostaru su se pojavila i trovanja hranom. “Već imamo slučajeve koji dolaze sa simptomima trovanja i zbog toga apeliramo da se pazi na svježinu hrane koja se konzumira. No, iznenađujuće je, da se za sada nije povećao broj osoba koje imaju problema s tlakom”, kaže dr. Klarić.

U Centru urgentne medicine (CUM) KB Mostar, također nije zabilježen porast intervencija.

„Imamo uobičajeni broj intervencija, a najčešći slučajevi su ozljede prilikom poljoprivrednih radova i ozljede turista iz Međugorja“, kazali su za Bljesak.info iz PR službe KB Mostar.

„Građanima se preporučuje da ne izlaze kada je najtoplije doba dana od 10 do 17 sati, da nose laganiju odjeću, kada izlaze na sunce da pokriju glavu, da uzimaju dovoljnu količinu tekućine, da hrane se laganije i što više konzumiraju voće i povrće“, poručio je dr. Klarić sugrađanima.

Po svemu sudeći naši sugrađani slušaju apele liječnika koji se upućuju početkom svake ljetne sezone, a evo kako se i sami štite od vrućine i visokih temperatura.

“Vrućine teško podnosim. Sve obveze pokušavam obaviti što ranije, da ne moram biti van u najtoplijem dijelu dana”, rekla nam je prolaznica Sanja.

“Sakrijem se u hlad, malo se osvježim vodom i osvježavajućim pićem, a u sedmom mjesecu svakodnevno rashlađenje ću potražiti na Neretvi”, rekao nam je Mario. (Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.