Kako ljubimca pripremiti na hladne dane

Jesen je doba godine koje mnogi vole, kako zbog prelijepih boja tako i zbog predaha nakon ljetnih vrućina.

Međutim, vašem četveronožnom ljubimcu novo godišnje doba može zakomplicirati život. Ipak, u pitanju su sitnice kao što su manja fizička aktivnost, alergije, češća kupanja, hladnoća, ali sve se one lako mogu izbjeći, nakon čega vam ostaje samo da uživate.

Alergije

Ugrijani stanovi, slabija provjetrenost i povećana vlažnost zraka idealni su uvjeti za razvoj grinja i ostalih alergena koji mogu maltretirati vašeg mezimca u predstojećim danima. Najčešće su kožne alergije, ali mogu nastati i respiratorne, pa su simptomi kao što su učestalo kihanje, pojačan sekret, hrkanje i otežano disanje razlozi da posjetite veterinara.

Prehlade

Kako su dani hladniji i kišovitiji veće su šanse da se vaš mezimac prehladi. Ovo se vrlo lako izbjegava. Naime, kao što vi za sebe odabirete topliju odjeću, odjenite i njima kaputić ili džemper, a vjerujte – bit će simpatičniji nego ikada. Simptomi prehlade slični su onima koji nastaju pri respiratornim alergijama, s tim da se može javiti i povišena tjelesna temperatura i dijareja. Dakle, ako ih primijetite, idite pravo kod veterinara.

Grijalice mogu biti opasne

Prijelazni periodi u ovoj sezoni mogu biti nezgodni jer centralno grijanje nije na maksimumu, a u stanovima postaje sve hladnije. Zato se mnogi odlučuju za dodatna grijaća tijela. Ovo je na mjestu, ali povedite računa o tome da se vaš mezimac ne mota previše oko grijalica kako ne bi zadobio opekotine, a posebno obratite pažnju na njihovu opasnu naviku da grickaju kablove.

Vaši lijekovi za njih su otrov!

Artritis je problem koji ljude posebno počinje maltretirati u hladnim danima. Lijekovi, kao što je paracetamol, koje tada pijete da sebi olakšate, nikako ne smiju doći do vašeg mezimca jer prave izuzetno opasna oštećenja jetre.

Kada je hladno, potrebno im je više kalorija

Za razliku od ljeta koje “ubija” apetit, jesen ga povećava. Ne branite svom mezimcu da jede više jer mu je tada potrebno više kalorija. Ako se plašite da će se udebljati, možete ga odvesti kod veterinara koji će mu propisati režim ishrane, nakon čega ćete biti mirni, piše B92.net.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.