Kako koristiti pametni telefon na suncu | Jabuka.tv

Kako koristiti pametni telefon na suncu

Vlasnici pametnih telefona u ljetnim mjesecima uglavnom muku muče s pregledavanjem sadržaja na svojem omiljenom uređaju. Naime, ljeti je sunce puno jače nego zimi pa korisnike ometa u konzumiranju sadržaja s ekrana. Iako su s godinama pametni telefoni dobili sve kvalitetnije zaslone koji su “otporniji” na zrake sunca, činjenica je da mnogi još uvijek imaju s time problema.

Ako imate problema s korištenjem pametnog telefona u ljetnim mjesecima sigurno se pitate kako riješiti problem slabe vidljivosti sadržaja na ekranu. Iako problem nije moguće riješiti u potpunosti, pronašli smo za vas nekoliko solidnih rješenja koje će vam pomoći.

Ove godine ljeto nam baš i nije naklonjeno pa zrake sunca rijetko viđamo, što znači da ni nemamo “problema s čitanjem”. No, uskoro će i ove silne kiše prestati pa ćete morati konzumirati sadržaj na suncu.

Prije nego krenemo s nabrajanjem rješenja, naglasit ćemo kako bi bilo najbolje kombinirati sve ispod naveden savjete. Samo tako možete očekivati super rezultate, odnosno možete uživati u sadržaju s pametnog telefona na izletu, godišnjem odmoru ili bilo kojoj drugoj aktivnosti na otvorenom. Da ne duljimo, slijedi lista nekoliko savjeta kako koristiti pametni telefon na suncu:

1. Podesite svjetlost zaslona

Moderni pametni telefoni zahvaljujući ugrađenim senzorima samostalno podešavaju svjetlost zaslona vanjskim potrebama. Nekada to rade fantastično, no ima i prilika kada morate ručno podesiti svjetlost. Želite li uživati koristeći pametni telefon na suncu morat ćete svjetlost ekrana podesiti na najjače, ili barem blizu tome.

Ako svjetlost ekrana nije dobro podešena, na zaslonu nećete vidjeti gotovo ništa, stoga se poigrajte s tim opcijama. Podešavanje svjetlosti može se odraditi vrlo brzo jer se ta opcija nalazi u osnovnim postavkama uređaja.

Naglasit ćemo kako je potrebno pripaziti s podešavanjem svjetlosti zaslona jer tada uređaj troši znatno više energije pa će se i baterija puno brže isprazniti. Također, uslijed velike potrošnje uređaj se može dodatno zagrijavati (posebice ljeti) što svakako nije dobro za performanse, pa dozirajte korištenje pametnog telefona prema potrebama.

2. Promijenite prikaz boja

Pametni telefoni i aplikacije uglavnom nude nekoliko različitih režima rada. Kada kažemo “režim rada” prvenstveno mislimo na mogućnost promjene boja na uređaju. Većina aplikacija nudi vam opciju “noćnog načina rada”, što znači da će se bijela boja pozadine promijeniti u crnu, što će kod nekih uređaja smanjiti potrošnju baterije, ali vam također osigurati i bolji prikaz sadržaja na suncu.

Uz invertiranje boja, pametni telefoni imaju još neke značajke koje mogu utjecati na kvalitetu prikaza slike na zaslonu. Uđite u opcije zaslona i poigrajte se s prikazom boja na uređaju. Kada pravilno podesite sve parametre, prikaz slike na zaslonu trebao bi biti puno bolji. Ako taj dio kombinirate s nekim drugim savjetima s ove liste, stvari će puno bolje izgledati.

3. Dodajte zaštitnu foliju

Tržište pametnih telefona enormno je izraslo posljednjih 10-ak godina, što je sa sobom poguralo i proizvođače koji se bave izradom dodatnih sadržaja za te malene uređaje. Prije svega, obilje ponude imaju proizvođači zaštitnih maskica koje su praktične jer štite uređaje od oštećenja i lomova. No, odmah do njih su i proizvođači zaštitnih folija i stakala, koje mogu imati razne funkcije.

Želite li poboljšati čitljivost sadržaja na pametnom telefonu na suncu morat ćete se baciti na potragu za anti-glare folijama. To su folije koje su prevučene posebnim premazima koji apsorbiraju i odbijaju određene sunčeve zrake i tako pomažu korisnicima da lakše konzumiraju sadržaj s ekrana. Takve folije mogu se nabaviti kod domaćih prodavača smartphone opreme ili ih možete naručiti s inozemnih web trgovina po iznimno pristupačnim cijenama.

4. Nabavite zaštitne kutijice za telefone

Ako je to moguće, najbolje bi bilo spriječiti direktno dopiranje sunca do zaslona pametnog telefona. Srećom, na tržištu možete pronaći svakojaka rješenja koja idu u tom pravcu, ali ćemo odmah naglasiti kako ta rješenja ne izgledaju estetski superiorno i zauzimaju određeno mjesto.

Među najpopularnijima su kutijice koje se mogu zakačiti za telefon s tri strane uređaja, čime zapravo dobivate nešto nalik VR naočalama. Dakle, uređaj je tada zaštićen s tri strane (gore, lijevo i desno) pa sunce teže dopire do ekrana. No, to nije možda najspretnije rješenje.

Nabavite li takvu kutijicu za zaštitu zaslona od sunca, onda morate napraviti još jedan dodatan potez. Morate obući crnu majicu koja upija zrake sunca jer u protivnom će se te iste zrake odbijati od vaše majice u ekran, što će remetiti kvalitetu zaštite tih maskica. Dakle, ako namjeravate koristiti digitalne uređaje na suncu pokušajte se obući što tamnije.

5. Maknite se sa sunca

Iako svi gore navedeni savjeti umanjuju utjecaj sunca na vaše pametne telefone, možda najbolje rješenje krije se u bijegu od sunca. Dakle, ako je to moguće maknite se u potpunosti sa sunca u neki zatvoreni prostor ili barem prostor koji je adekvatno natkriven.

Pomaže i odlazak sa sunca u sjenovito područje, no to ne mora dati kvalitetne rezultate. Naime, dio sunčevih zraka dopire i u sjenovita područja pa je moguće da će vam konzumiranje sadržaja u sjeni biti također otežano, piše PcChip.

Zaključak

Ljeto je pred nama i potrebno je pronaći kvalitetna rješenja za korištenje tehnologije na “drugačijim” vremenskim uvjetima. Ne trebamo dodatno naglašavati kako velike vrućine mogu uzrokovati smetnje u radu uređaja jer se ti isti uređaji moraju nekako hladiti.

S obzirom na to da kod pametnih telefona hlađenje nije posebno tretirano, uređaji se na vrućini mogu jako ugrijati. Zbog toga je potrebno izbjegavati direktno izlaganje pametnih telefona suncu.

Želite li konzumirati sadržaj s pametnih telefona na suncu, morate se pridržavati gore navedenih savjeta. Srećom, današnji pametni telefoni imaju kvalitetne zaslone koji su opremljeni tehnologijom koja bi trebala spriječiti prodor sunca i ometanje korisnika. Ipak, sve to još uvijek nije u potpunosti sređeno – pa većina korisnika ima probleme. Ako znadete još neki savjet kako koristiti uređaj na suncu, slobodno nam napišete u komentare.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: