Kako je "vječita kancelarka" Angela Merkel postala najmoćnija žena u povijesti Njemačke | Jabuka.tv

Kako je “vječita kancelarka” Angela Merkel postala najmoćnija žena u povijesti Njemačke

Nitko osim Helmuta Kohla nije u poslijeratnoj Njemačkoj tako dugo bio na vlasti: u nedjelju se navršava 15 godina kako je Angela Merkel kao prva žena preuzela kancelarsku funkciju.

Merkel na svojoj poziciji namjerava ostati do kraja mandata sljedeće godine. Nakon toga se “vječita kancelarka”, kako je sama najavila, povlači iz politike.

Apeli Angeli Merkel da još jednom promisli o svojoj odluci da se povuče iz politike postali su glasniji tijekom pandemije koronavirusa kada se Merkel još jednom pokazala kao pragmatična i odlučna političarka koja svoju zemlju uspješno vodi kroz povijesnu krizu. Usprkos porastu novozaraženih posljednjih tjedana, Njemačka je još uvijek među zemljama koje se najuspješnije nose s pandemijom.

Angela Merkel je rođena 1954. u Hamburgu kao Angela Kasner u obitelji protestantskog svećenika koji je obitelj preselio u DDR kako bi pomogao da vjerski život u “zemlji radnika i seljaka” ne zamre u potpunosti. Angela je 1986. nakon studijskih boravka u Rusiji doktorirala fiziku i vodila miran život znanstvenice sve do događaja koji su prethodili padu Berlinskog zida.

Kohlova “Djevojčica”

Njezino pojavljivanje na velikoj političkoj pozornici je tijesno povezano s ujedinjenjem Njemačke kada je kao pripadnica građanskog pokreta Istočne Njemačke i kasnijim ulaskom u Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) utrla put karijeri.

Po mnogima ona ne bila moguća bez mentorstva tadašnjeg kancelara i predsjednika CDU-a Helmuta Kohla koji je od samog početka krčio karijerni put svojoj “Maedchen” (“Djevojčici”) kako je Kohl nazivao novopečenu parlamentarnu zastupnicu iz istočnonjemačke provincije.

Kohl je i taj koji ju je 1990., na iznenađenje mnogih, imenovao prvo ministricom obitelji i mladih, a kasnije i okoliša. Unutarstranački uspon je okrunjen preuzimanjem funkcije predsjednice stranke 2000. i brutalnim kidanjem veza s bivšim mentorom Kohlom koji je CDU skandalom oko tajnih donatora odvukao u najdublju krizu u povijesti stranke.

Teško u sjeni kancelarke

Vlast u zemlji Merkel je preuzela 2005. nakon prijevremenih izbora kada je i sastavila prvu od četiriju vlada. Sve odreda koalicijske: tri sa socijaldemokratima i jednu s liberalima. No razumljiv je bio otpor socijaldemokrata prilikom formiranja posljednje koalicije: sve stranke u koaliciji s demokršćanskom Unijom CDU/CSU i s premoćnom Angelom Merkel na čelu vlade su venule u njezinoj sjeni. Koliko god su socijaldemokrati u vladama s Angelom Merkel izborili neke povijesne projekte poput minimalca, na kraju sve zasluge idu Angeli Merkel.

Razumna, pragmatična i nepretenciozna Angela Merkel se mnogima čini kao idealna protuteža alfa-mužjacima kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. U povijest će ući njezina otvorena suzdržanost u susretima s političarima poput Silvija Berlusconija ili Donalda Trumpa.

U jednom trenutku časopis Zime ju je čak nazvao “Kancelarkom slobodnog svijeta”. Bilo je to u jeku izbjegličke krize 2015./2016. koja je Merkel oduzela mnogo energije i glasova u korist desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Sudbonosni “Uspjet ćemo!”

I dok jedni smatraju da je dobra njezina odluka da otvori granice za preko milijun izbjeglica poprativši to povijesnom rečenicom “Uspjet ćemo!” drugi smatraju da je to bio početak njezina kraja i jedna od rijetkih pogrešnih procjena u njezinoj, pragmatičnim odlukama obilježenoj, karijeri. Uzalud je kancelarka pokušavala izjavama da će se izbjeglice, jednom kada prođe rat, vratiti kućama.

Ova odluka je podijelila naciju što je vidljivo i danas na prosvjedima protiv mjera u borbi protiv pandemije koji su u velikoj mjeri infiltrirani istim onim desnim snagama koje su pokrenule prosvjede protiv kancelarkine izbjegličke politike.

Svoju, za mnoge iznenadnu, odluku o povlačenju iz politike Merkel je i donijela u dramatičnim danima na jesen 2018. kada je CDU prošao katastrofalno na izborima u nekoliko saveznih pokrajina a AfD, upravo na krilima neraspoloženja kancelarkinom izbjegličkom politikom, ostvario rekordne rezultate.

No Merkel usprkos tomu još uvijek obara rekorde popularnosti i mnogi bi je htjeli vidjeti na kancelarskoj poziciji i nakon izbora za Bundestag na jesen sljedeće godine.

(Hina)


23 komentara

 • Trebalo je pisati kako je ddr-ovka uspjela sje…bati cjelu europu. Od njenog povjesnog uspjet cemo je samo izgovoreno ostalo a djela su ta da policija ima pune ruke posla. Te kriminalcebsto je naselila nozevima bodu ljude na socijali zive tuku se kradu pljackaju siluju kriminal je zavladao njemackom strahota. Zamislite sta ce biti kad budu jos brojniji. Uspjela je za svoje vladavine sjeb….ati sve sto se decenijama gradilo.

  • Čuj zavladao kriminal Njemačkom?!
   Cijela Europa sje…bana?!
   Sjeb…ano sve što je decenijama građeno!?

   Ma nešto tu fali, jer niti je kriminal zavladao Njemačkom, niti je cijela Europa sjebana, niti sve ono što je decenijama građeno.
   Nešto tu naprosto ne štima, nešto nedostaje…

   Je li to, što nedostaje, možda onaj primitivni lažni kršćanski moral, koji dok izbjegava izustiti jednu benignu psovkicu – sjebano – stigmatizirati, oklevetati, generalizirati, slagati i preuveličati, može bez ikakvih problema?

   • Ti, kao moralna osoba,sve kozojebe vodi svojoj kući(sa takvim razmišljanjem sigurno je nemaš), pravac biać, krščanstvo i kozojebi su dva različita svijeta

    • Kršćaninu, koji ne bi naime bio nekakav “nepismen junak i primitivac, lažni moralist”, jest cijeli zapravo svijet, čitav planet, u tom smislu i njegova “kuća”.
     Životinje bez razuma – “ptice i lisice” – kako veli ona biblijska alegorija, imaju svoje “jazbine i gnijezda”, dok se moral kao moral nikako ne da skućiti, neda se ograditi, omeđiti, nema granicu niti pravo prvokupa, hipotekarno pravo, slikovito govoreći.
     Tako da tamo gdje nađeš nešto istinskoga (kršćanskoga) morala, nećeš u pravilu pronaći puno svađe oko nekakvih par centimetara međe, bar ne među bliskim srodnicima.

 • Ona je najveća katastrofa za Evropu. Gora je od tridesetgodišnjeg rata i oba svjetska rata zajedno. Užas od žene. Zapravo kriv je njemački narod kojemu je nakon dva svjetska rata potpuno oduzet ponos i samopouzdanje.

   • naši susjedi,rođaci braća nisu bježali od rata,dalje od Hrvatske,ovi ne bježe od rata,ovo su gusine,stoka sitnog zuba,zašto se ne bije za svoju zemlju i obitelj,……taliban

   • Tko bjezi od rata idio..te ne-educirani. Ali je u maroku,iranu,pakistanu rat. Kesi mani…t blago majci sto te lud…a okot…i.

  • Mi smo krivi sami sebi.Nitko nama nije kriv sto su nam zene neradnice sponzoruse prodat se za torbu.A muskarci trolovi kladioničari i paraziti pušači i neznalice. Nit znaju motiku drzat u ruci niti pušku. Samo mobitel i cigara.

Komentiraj: