Kako je nastao Lidl i tko je najbogatiji Nijemac u čijem se vlasništvu nalazi? – Jabuka.tv

Kako je nastao Lidl i tko je najbogatiji Nijemac u čijem se vlasništvu nalazi?

Informacija koja je objavljena ovih dana da njemački maloprodajni lanac Lidl namjerava ući na tržište BiH izazvala je puno pažnje u javnosti.

“Lidl” bi prve objekte u našoj zemlji mogao otvoriti već 2022. a na kraju bi moglo biti otvoreno do 30 trgovina u zemlji,piše BisnisInfo.ba.

Imaju 11.200 trgovina

Schwarz Gruppa, koja obuhvaća “Lidl” i “Kaufland” je trnenutno najveći diskonter i trgovac u Europi i jedan od najvećih trgovaca na malo u svijetu po prihodima. “Lidl” trenutno ima 11.200 poslovnica u 32 zemlje širom svijeta.

Godišnji prihodi Schwarz Gruppa prošle godine su prvi put premašili 100 milijardi eura, od čega se preko 80 posto odnosi na “Lidl”

“Lidlov” model je popularan jer su supermarket s popustom, diskont s jeftinom robom i ograničnim asortimanom, često s ciljanom ponudom vlastitih marki proizvoda koji su jeftiniji od poznatih brendova.

Upravo je taj model pokazao svoju učinkovitost na brojnim tržištima i u snažnom, ponekad nevjerojatnom rastu.

“Lidl” je jako napredovao jer su se izmijenili kupci koje više nije sram kupovati u diskontu. “Lidl” se, naime, nekada percipirao kao “trgovina za siromašne”.

Poznato kada bi Lidl mogao doći na tržište BiH

Vlasnik ove kompanije Dieter Schwarz (80) trenutno je najbogatiji Nijemac s imovinom u vrijednosti od 41,8 milijardi eura. Ova obitelj je 100-postotni vlasnik kompanije.

Izgradio kompaniju po ugledu na Aldi

Pored toga navodno živi skromnim životom, i strogo čuva svoju privatnost. Njegova pojavljivanja u javnosti ekstremno rijetka, ali svjedoci kažu da često voli prošetati gradom bez velike pompe i popiti kavu s običim ljudima.

Najpoznatiji konkurent “Lidla” je njemački “Aldi”, zapravo najstariji diskonter na koje se “Lidl” i ugledao.

Dieterov otac, Jozef Schwarz je s partnerom 1930. godine osnovao firmu “Schwarz&Lidl” za trgovinu južnim voćem. Dieter se školovao za trgovinu, uglavnom u kompaniji svoga oca, od koga je tvrtku i naslijedio, a neko vrijeme se usavršavao u Americi.

Dieter Schwarz

Koncept mreže diskont trgovina razvio je upravo Dieter pošto je 1973. godine ušao u tvrtku, i to po ugledu na konkurentski “Aldi”. Te je godine osnovao i svoju prvu diskont radnju u Ludvigshafenu na Rajni. Tvrtkuu je od oca preuzeo 1977.

Od tada se “Lidl” vrlo brzo širio na međunarodnom planu, a u mnogim zemljama, poput SAD, natjerao je tamošnje trgovce da snize cijene proizvoda da bi ostali konkurentni.

Prezime Schwarz bilo neprimjereno

Zanimljivo je da je pravo na ime “Lidl” otkupio je od očevog partnera profesora Ludwiga Lidla i tako razriješio pravne nezgode s očevim partnerom. Ime Schwarz nije bilo zgodno da se da mreži trgovina, jer je suviše izravno asociralo na Schwarzmarkt odnosno crno tržište. Pravo na ime “Lidl” navodno je otkupio za 1.000 maraka.

Među narodom, Schwarz je osoba koja se izuzetno poštuje. Zbog toga što se malo o njemu zna, o vlasniku “Lidla” kruže svakakve priče. Jedna od njih kaže da često voli otići u grad na kavu među “običan svijet”.

Kažu da koristi običan namještaj u uredu, a da su ga jednom čak pomiješali s mušterijom u vlastitoj radnji.

U koje gradove ulazi maloprodajni gigant: Građani u BiH već nude zemljište na prodaju Lidlu

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Prvu trgovinu Lidla u Ludvigshafenu,gradio je naš Hercegovac,Veso,iz Vitine. U petak popodne sve je bilo u betonu i kad je Diter,došao bio je jako zabrinut jer u ponedjeljak je zakazano otvorenje a posla je puno. Snalažljivi Veso,okupio je 40 Hercegovaca, koji su od petka naveče do ponedjeljka ujutro radili non stop i kad je Diter,došao u ponedjeljak ujutro u 7 sati i vidio kako blješte svjetla i da je sve spremno za otvorenje pustio je suzu.Lidl se razvijao i gradio nove trgovine a na području Njemačke,Veso je gradio svaku.

  • Pajdo,taj tvoj Veso mi lici na prof.Baltazara ,jedino je on mogao za tako kratko vrime izgraditi Lidl kako si ga ti opisao da je izgledao u petak

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.