Kako je moguće da žena do poroda nije znala da je trudna?

Ginekolog povodom slučaja poroda u NP Paklenici objasnio kako je moguće da žena do poroda nije znala da je trudna.

Da žena do samoga porođaja ne zna da je u drugome stanju – možda zvuči nevjerojatno, ali nije nemoguće i nije nešto što se ne događa nikada, o čemu svjedoči i slučaj žene koja je rodila u Nacionalom parku Paklenica u subotu.

Prema posljednim studijama, jedna od otprilike osam tisuća trudnoća je nevidljiva do samoga porođaja, a otprilike jedna od 450, 500 je nevidljiva do polovice trudnoće, objavio je Dnevnik Nove TV.

Ginekolog Dražan Butorac rekao je da mu se dogodila situacija kada je na porođaj došla žena koja nije prepoznavala trudnoću. Češće se dogodi da žena do polovice trudnoće nije svjesna da je trudna.

Moguće je jer se svi simptomi trudnoće zamijene ili opravdaju s nekim drugim stanjima koja ta žena ima, izjavljuje doktor Butorac za Dnevnik Nove TV.

Postoje i slučajevi, kaže, kada žena svjesno sumnja da je trudna pa negira sve te znakove i na neki način ne želi da je trudna pa donekle uvjerava samu sebe i okolinu.

Isto tako, postoje i slučajevi da se toliko dobro uvjeri da su svi ti simptomi trudnoće zbog nečeg drugoga, bilo da je to kod jačih žena dobivanje na težini pa to ne bude značajno, bilo da su to neredoviti menstruacijski ciklusi koje inače žene imaju u nekim stanjima ili bolestima pa ih poistovijeti s nekim krvaruckanjima koja se mogu javljati u trudnoći da su zapravo menstruacije, objasnio je ginekolog.

Djevojka koja je rodila na Paklenici rekla je da je imala redoviti ciklus. Žene koje nisu svjesne da su trudne nisu se udebljale ili imale izostanak menstruacije, a neke su čak imale i negativne testove za trudnoću.

Ginekolog Butorac rekao je da je malo vjerojatno da je uistinu sve bilo idealno.

Postoje stanja i u trudnoći kada se pojavljuju sukrvice, krvarenja i tako žena to može zamijeniti s menstruacijama, a dobitak težine pogotovo kod jačih žena može se na neki način opravdati. Kod gracilnih žena je to teže i naravno, ako imate tri kile zajedno s posteljicom i svim ostalim stvarima koje idu s time je teško ne prepoznati, ali žene same sebi i okolini opravdaju iz bilo kojih razloga simptome, dodao je doktor za Dnevnik Nove Tv.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.