Kako je Estonija za samo 10 godina značajno povećala natalitet

Mnoge zemlje u Europi posljednjih godina se suočavaju sa sve nižom stopom nataliteta, a mnoge od njih su već poduzele značajne mjere kako bi se oduprijele ovom ozbiljnom problemu.

Jedan od najboljih primjera je zasigurno Estonija, koju su pohvalili i iz Ujedinjenih naroda (UN) zbog njene proaktivne pronatalitetne politike.

Ova baltička zemlja, koja se suočavala s ozbiljnom demografskom krizom, uspjela je povećati natalitet u posljednjih 10-15 godina nakon što je Vlada donijela brojne mjere kojima su mnogo više investirali u obitelj i mlade ljude.

Jedna od ključnih mjera je bila povećanje financijske podrške većim obiteljima, odnosno obitelji s troje i više djece.

Prvo su 2004. godine uveli izdašan program obiteljskog odsustva prema kojem se tijekom godine i pol u potpunosti isplaćuju naknade svim uposlenicima.

Potom je 2017. godine donesena odluka da se mjesečno svakoj obitelji za prvo dijete isplaćuje 60 eura, kao i za drugo, a 100 eura za treće dijete. Osim toga, država nagrađuje obitelji koje imaju troje i više djece – takve obitelji mjesečno primaju bonuse od 300 eura.

Ukupno, estonska obitelj s troje djece danas dobiva 520 eura mjesečno u obiteljskim naknadama.

Kako su priopćili iz UN-a, ove pronatalitetne mjere su dale pozitivne rezultate – stopa nataliteta povećana je sa 1,32 po ženi, s početka 2000-ih, na 1,67 u 2018. godini.

Allan Puur, profesor demografije na Sveučilištu u Tallinnu, izjavio je da su financijski poticaji u njegovoj zemlji imali pozitivan utjecaj na rast nataliteta, dodajući da su većoj stopi nataliteta doprinijeli i olakšan pristup državnim vrtićima kao i relativno stabilan ekonomski rast zemlje, prenosi Anadolija.

Prema podacima UN-a, najniža stopa nataliteta u Europi je u Bosni i Hercegovini – u ovoj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,3 djece.

Stopa nataliteta u BiH najniža u Europi

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Naši politički paraziti, uhljebi i gotovani nemaju odakle izdvojiti ni pfeninga za povećanje nataliteta. Zato se njihov natalitet opet povećao – ima ih kao Kineza i bit će ih sve više. Pa dok sebi podijele (visoke) plaće, dnevnice, naknade za odvojeni život (i za život na visokoj noz), pa naknadu za stanarinu, mudarinu, ležarinu i naknadu za ljubavnice, putne troškove, naknadu za topli (i hladni) obrok, svečane i manje svečane večere, marende, ručkove i domjenke i “ćindijaše”… oklen bećo?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.