Kako je Ćirina omiljena formacija postala hit u modernom nogometu

Miroslav Ćiro Blažević

Koriste je neki od najpoznatijih i najboljih svjetskih trenera

U posljednje vrijeme u nogometu vidimo zanimljiv trend. Dok je u gotovo zadnja dva desetljeća najzastupljenija formacija u kojoj su igrale nogometne ekipe bila 4-4-2 ili njena izvedenice 4-2-3-1, sada je sve više velikih trenera koji forsiraju formaciju 3-5-2.

Treba naglasiti i kako je ta formacija omiljena velikom hrvatskom treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću. Formacija je to koja podrazumijeva igru s tri braniča te je dugo bila zapuštena u korist drugih rasporeda na travnjaku.

Sada sve češće i češće možemo vidjeti renesansu tog rasporeda na nogometnim terenima. Neki od ponajboljih i najcjenjenijih svjetskih trenera upravo su tom formacijom odlučili igrati i, bitno je istaknuti, u tom rasporedu postižu značajne uspjehe.Neki od najslavnijih na toj listi su trener Bayerna Pep Guardiola, strateg Manchester Uniteda Louis van Gaal te izbornici njemačke i talijanske reprezentacije Joachim Löw i Antonio Conte.

Formacija 3-5-2

Formacija 3-5-2
FORMACIJA 3-5-2

Samo kad se pogleda formacija, jasno je da ona podrazumijeva igru s čak pet igrača u veznom redu i kao takva je dominantna standardnom 4-4-2 rasporedu.

Formacija 4-4-2
FORMACIJA 4-4-2

Također, u toj formaciji veliku ulogu imaju bočni igrači, koji u defenzivi postaju braniči, dok su u ofenzivi napadači. To znači da se momčad u tom sustavu brani s pet igrača, kad kontrolira igru ima petoricu u veznom redu i često su u prilikom završavanja akcija čak četvorica najisturenija.

No, treba pobliže analizirati koje su prednosti, a koje su mane taktike 3-5-2.

Prednosti formacije 3-5-2

Iako igra samo s trojicom u obrani može zvučati iznimno riskantno, ona to zapravo nije. Jer, čak kad i protivnička ekipa napada s dvojicom nogometaša, još uvijek će obrana imati jedan par nogu više. Pritom treneri čak pokušavaju pretvoriti kvalitetne zadnje vezne igrače u stopere jer im to omogućava kvalitetan razvitak igre od prvog igrača obrane. To je učinio Guardiola u Barceloni kada je u obranu postavio Javiera Mascherana te Marcelo Bielsa koji je u zadnjem redu Athletic Bilbaa igrao s Javijem Martinezom.

Kako smo već spomenuli, formacija 3-5-2 jako zavisi o svojim bočnim igračima, koji sudjeluju u napadu i obrani. Naime, o bočnim igračima u 3-5-2 može se govoriti i o kao jednostavno povučenim napadačima. Oni, su zbog trojice središnjih braniča u obrani lišeni važnijih dužnosti u defenzivi i mogu se orijentirati na ugrožavanje protivničke obrane.

Jedna od najvećih prednosti navedene formacije je to što se ona može koristiti za postizanje mnogih ciljeva. Njome se može umrtviti igra i čuvati rezultat ili, ako je potrebno, krenuti u veliku ofenzivu s mnogo igrača i nastojati zatresti mrežu. Još jedna stvar koju treneri često rade ako žele smiriti akciju na terenu je povlačenje jednog napadača gotovo u vezni red. Također, kada neka ekipa želi kontrolirati igru ta formacija i široko postavljeni bočni igrači otvaraju joj mogućnost igre od jedne aut linije do druge.

Mane formacije 3-5-2

Kao i sve ostale, i formacija 3-5-2 ima nekoliko mana. Najvažnije je naglasiti da se ne može uspješno igrati 3-5-2 sa svakom ekipom, već ta momčad mora biti iznimno talentirana. Ponajprije se to odnosi na trojicu braniča koji moraju imati izvrsne fizičke predispozicije i odlično razumjeti igru.

Tako je ključno a braniči budu izvrsni u igri glavom, ali i dovoljno tehnički dobri da mogu loptu iznijeti daleko od svojeg gola. Također, ti braniči moraju biti jako inteligentni i imati međusobno razumijevanje da se na terenu ne bi događale nezgodne situacije.

Možda i najveća mana formacije 3-5-2, koju će protivniče momčadi nastojati iskoristiti je to da jedan od trojice centralnih braniča bude ″izvučen″ sa svoje pozicije i tako ostavi veliku rupu u obrani koju je teško popraviti samo dvojici preostalih braniča.

3-5-2 je odlična formacija, ali ne za svakoga

Da podvučemo crtu, 3-5-2 je izvrsna formacija, ali samo ako se odigra na pravi način. To je formacija koja pruža nevjerojatno mnogo, ali i sa sobom nosi mnoge mane. Ako se poštuje navedeno, to je formacija koja nosi jako mnogo i čini pravu ekipu još jačom, ali ako se ne igra pravilno, otvara velike mane koje će protivnik bez problema iskoristiti.

(www.telegram.hr)

Komentiraj: