Kako do podataka kada izgubite mobitel?

Bez smartfona danas je teško zamisliti svakodnevicu. Na njima se nalazi brdo osobnih podataka, koji za korisnike nerijetko vrijede i više od samih uređaja.

Stoga je strah od gubitka ili krađe mobilnih uređaja prilično stvaran. Ipak stvari je moguće koliko-toliko staviti pod kontrolu.

Ako ste mobitel izgubili na bilo koji način, u pravilu imate dvije opcije: ili izbrisati podatke daljinski ili iskoristiti backup. Tko koristi Google Android, zaštita je već vrlo solidna.

Ranije se za to koristio app Android Device Manager, no danas se zove Find My Device (iako je u postavkama platforme Android opet zbunjujuće spomenut Android Device Manager). Kako je već ranije bilo riječi o tom, ova aplikacija omogućit će svakom vlasniku Android pametnog telefona, smartwatcha ili tableta da locira traženi uređaj u svakom trenutku.

Omogućuje i daljinsko zaključavanje te brisanje ili prikazivanje poruka, što se može pokazati ključnim detaljem za povrat izgubljenog ili ukradenog uređaja, piše Tportal.hr.

Googleova aplikacije je u pravilu unaprijed aktivirana na uređaju, no za svaki slučaj stvari je moguće provjeriti odlaskom u Settings, Security te listanjem do postavke Device administrators. U listi bi tu trebao biti označen upravo Android Device Manager.

Tko god koristi Googleove vezane cloud servise, izgledno neće izgubiti nikakve privatne podatke gubitkom uređaja, jer su oni vezani uz korisnički račun – a ne uređaj.

Stoga je daljinsko brisanje (uz opcije zaključavanja ili pokušaj lociranja) sasvim opravdano i moguće ga je izvesti bez straha.

Lost your phone? Here are some tips to get your data back.

Posted by Bloomberg on Monday, 12 June 2017

Pored gubitka Android mobitela valja voditi računa i o privatnosti fotografija na uređaju, posebno ako funkcija daljinskog brisanja sadržaja po gubitku uređaja ne radi iz nekog razloga. Jasno, pored svega toga, valja posebno voditi računa o tom je li u slučaju kupovine polovnog uređaja isti bio ukraden…

iUređaji su također koliko-toliko zaštićeni

Baš kao i Google, Apple se pobrinuo da korisnici na raspolaganju imaju više opcija. Odmah po gubitku uređaja valja popsjetiti stranicu iCloud.com i odabrati opciju Find my Phone.

Ovisno o korisničkim postavkama, tu će se naći različiti podaci. Ako se vidi samo Settings, Keynote, Numbers i Pages, korisnički račun je u tzv. web-only modu prikaza. Ako se treba puni prikaz, to mora biti unaprijed omogućeno na iPhoneu u iCloud postavkama, na sličan način kako Android Device Manager mora biti aktivan na Androidima.

Ako sve štima, na iCloud računu valja kliknuti All Devices te odabrati uređaj. Oni mogu imati oznaku online ili offline, a uređaji koji su offline imaju prikazanu zadnju lokaciju gdje su se nalazili. Tu valja kliknuti uređaj koji se želi locirati, a ako je korisnika posrećilo, naći će lokaciju uređaja na karti.

Tu je čak i opcija ‘Notify me when found’, koja će korisnika odmah obavijestiti ako se uređaj aktivira. Naravno, na iCloud.com su dostupne i opcije ključanja ili daljinskog brisanja.

Ako podaci korisnika nisu potpuno u Appleovom cloud sustavu, može biti problem doći do njih. Ipak, za ovo pomaže aplikacija iPhone Backup Extractor, dostupna za Windows i Mac računala.

Ona će omogućiti izvlačenje sadržaja iz posljednjeg iTunes backupa iUređaja u pitanju. Ako toga nema, bit će moguće izvući i iCloud backup, no za tu funkciju treba plaćati…

Kako bi zadržali uređaje (ili radije – podatke na njima) što sigurnijima, preporučuje se redoviti backup u vezane cloud servise, aktiviranje svih opcija za praćenje uređaja te općenito briga o lozinkama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.