Kako cijepiti voćke? – Jabuka.tv

Kako cijepiti voćke?

Ovakav način cijepljenja koristi se kod starijih voćaka. Naime, često se događa da smo prilikom podizanja nasada krivo odabrali sortu, da je odabrana sorta samoneoplodna ili jednostavno posađena voćka ne udovoljava našim prohtjevima.

Kako bismo najbrže dobili ono što tražimo, na postojeću voćku precijepimo novu sortu. Ovaj način cijepljenja se koristi i da bi se nacijepio oprašivač za susjedna stabla. Isto tako koristi se da se iskuša novi kultivar, jer korijenje i deblo već su utvrđeni, pa će novi kultivar brzo donijeti plodove.

Dva su načina cijepljenja pod koru. Cijepljenje debljih grana i cijepljenje tanjih grana.

Cijepljenje debljih grana

U proljeće se najprije ukloni veći dio grane (60-70 cm debla). Ostave se jedna ili dvije manje grane, tako da u njih pritječe biljni sok. Tako se smanji stvaranje brojnih izboja oko rezova. Rezovima koji su napravljeni pilom obrežu se rubovi. Na svaku granu dolaze po 2-3 pupa, no ostavlja se samo najbujnija grančica.

Za cijepljenje pod koru uzimaju se sa željenog kultivara dormantne plemke od prošlogodišnjeg rasta. Vrh plemke se odreže kosim rezom, a donji dio zašiljenim rezom. Sa suprotne strane zašiljenog reza uklone se komadići drva da se spriječi oštećivanje kore pri umetanju na granu podloge. Na grane debljine do 2,5 cm mogu se umetnuti dva cijepa. Grane većeg promjera mogu imati tri i više, ravnomjerna raspoređenih, cjepova, piše Agroportal.hr.

Na pripremljenoj grani na kori urade se okomiti rezovi za plemke. Tupom stranom oštrice noža oprezno se nadigne kora i pod nju smjesti plemka. Cijep se čvrsto zaveže i površina reza premaže kalemarskim voskom.

Nakon kretanja ostavi se najbujnija plemka , a ostale se uklone. Često se iz plemke razvije više mladica, ali se u pravilu ostavlja jedna, najbolja kao osnova buduće grane. Za 3-4 godine novi će kultivar redovito roditi. Novu granu orezujete prema uzgojnom obliku postojećeg stabla.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.