Kako baciti kauč u Mostaru? – Jabuka.tv

Kako baciti kauč u Mostaru?

Namještaj, kućanske aparate, sanitarni otpad, odnosno kruti otpad, građani Mostara moraju odlagati u svojoj režiji i sami pronaći nekoga tko će to odvesti, ukoliko se ne odluče na odlaganje otpada na ulici, jer komunalna poduzeća to ne rade.

Budući se, kako smo se uvjerili u telefonskim razgovorima predstavljaući se kao netko tko želi baciti jedan kauč, gradska poduzeća ne smatraju nadležnim za odvoz krutog otpada, građanima je postala praksa da kruti otpad bacaju oko kontejnera. On tu ostaje dok ga ne odnese netko kome je potreban ili čeka i po nekoliko mjeseci da ga komunalci, nakon što ga ”očerupaju” skupljači, odvezu.

Kako je za Bljesak.info rečeno iz JP Parkovi, oni su nekad otpad odvozili dva puta godišnje, međutim to sada ne rade. Rečeno nam je kako je odvoz ovakvog otpada skup jer se mora platiti kamion i kako je to najbolje uraditi u privatnoj režiji. S obzirom da to JP Parkovi ne vrše odvoz krutog otpada, kontaktirali smo i JP Komos iz kojeg nismo mogli dobiti valjane informacije o odvozu krutog otpada. Iz Prakova su nas uputili i na Gradsku upravu tvrdeći kako je potrebno ispuniti poseban zahtjev za odvoz krutog otpada.

Iz Službe za komunalne poslove i okolinu Grada Mostara su, s druge strane, rekli kako su kruti otpad dužna odvoziti gradska poduzeća.

”Krupni otpad prema članu 91. se odvozi u dane koje odredi društvo (komunalno poduzeće), odnosno pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno vršenje poslova. Davatelj usluge kako stoji u istom članu 91. komunalne odluke, je dužan dva puta godišnje prikupljati i odvesti dijelove i komade starog namještaja, pokućstva iz stambenih objekata. O vremenu i načinu prikupljanja i odvoza građani se obavještavaju putem lokalnih sredstava javnog informiranja”, rečeno je za Bljesak.info iz Službe za komunalne poslove i okolinu.

Kako nam je rečeno iz Službe za komunalne poslove i okolinu prema Službenom glasniku Grada Mostara broj 6/2005 god, člankom 74. kućnim otpadom se smatra čvrsti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, poslovnim prostorijama, garažama, i dvorištima.

Kućnim otpadom ne smatra se zemlja, otpaci od građevinskog materijala, smeće od tavanskog i podrumskih prostorija, kao i drugi krupni otpad nastao iz procesa industrijske, zanatske, građevinske, poljoprivredne djelatnosti i slično.

U članku broj 75. stoji da krupnim otpadom se smatraju čvrsti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim stambenim i poslovnim prostorijama koji se ne smatraju kućnim otpadom iz prethodnog stava a to su: kućanski aparati, pokućstvo, sanitarni uređaji, kartonska ambalaža,olupine vozila i slično.

Inače, prema odluci mostarskog Gradskog vijeća iz listopada 2012. godine, stoji kako je ”zabranjeno bilo kakvo oštećivanje posuda za otpatke, kao i deponiranje kućnog i druge vrste otpada uz iste”, kako se odlukom ”zabranjuje odlaganje građevinskog otpada u posude za komunalni otpad ili pored istih” te ”bilo kakvo oštećivanje posuda za otpatke, ulijevanje tekućina, pepela, žeravice, životinjskih ostataka, namještaja, glomazne ambalaže i sl…”.

”Protiv onih pravnih i fizičkih osobama koje se ne budu pridržavale propisanog komunalnog reda, nadležni inspektori Službe za inspekcijske poslove poduzimat će mjere predviđene Zakonom i provedbenim Odlukama Grada Mostara, a što podrazumijeva i izdavanjem prekršajnih naloga na mjestu događaja, te podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, stoji u odluci koja se, ni s jedne strane, ne poštuje.

(www.bljesak.info)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.